Carte bună: Emotional Agility – Get unstuck, embrace change and thrive in work and life
Cartea bună de azi este Emotional Agility – Get unstuck, embrace change and thrive in work and life, a autoarei Susan David. O carte pe care am recitit-o zilele trecute în pregătirea unui program psiho-educațional dedicat comunității Mind Education Health și a Școlii pentru Cuplu – Practica stării de bine.
Alături de cartea Lisei Feldman, această carte este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultimii ani despre emoții și ce înseamnă de fapt viața emoțională. O carte pe care o recomand tuturor, fie că ești un adult într-un proces de conștientizare și transformare personală, părinte sau specialist în resurse umane și well-being și îți dorești un mediu sănătos pentru colegii tăi la muncă.
Pentru cultura noastră textul este valoros și pentru că ne sprijină să înțelegem dintr-o altă perspectivă mesajele de genul, „emoțiile sunt fie pozitive, fie negative” și tendința de control sau reprimare și evitare a trăirilor denumite ca fiind „negative” sau de „control” al emoțiilor. Autoarea aduce în discuție valoarea profundă a acceptării disconfortului cu curiozitate și compasiune. Semnificațiile negative pe care le dăm adesea trăirilor ne produce și mai multă suferință și o detașare de nevoile din spatele acelor emoții.
Pentru că avem nevoie de o educație a emoțiilor și a modului în care funcționează mintea și creierul nostru, acest text este ca un ghid, cu explicații, exemple, exerciții de reflecție și multe povești din care cu toții avem șansa de a avea o altfel de înțelegere a lumii noastre interioare. Valoarea cărții este dată și de numeroasele studii la care autoarea face referire și care îți oferă o altă perspectivă față de un subiect despre care s-a scris și se vorbește destul de mult, și anume dezvoltarea sau „inteligența emoțională”.
Lectură plăcută vă doresc și, de asemenea, vă recomand să îi ascultați și TED-ul: