Mind Education

Carte bună: Excepționalii

Astăzi vă propun cartea „Excepționalii” a lui Malcolm Gladwell, o înșiruire de povești despre succes, dar nu în modul clasic, așa cum ni se arată de obicei în filme și povești, ci realist. Nu este vorba despre oameni care se nasc în condiții defavorabile și trebuie să lupte împotriva sistemului ca să reușească. Practic, în această carte Gladwell demontează mitul conform căruia un om își construiește singur succesul. În loc de „oamenii se ridică din nimic și ajung să aibă totul”, autorul ne arată cu exemple celebre (Bill Gates, Beatles, Cristopher Langan, Oppenheimer, etc.) cum succesul este construit și prin sprijinul și modelele celor din jur. Este, de fapt, un cumul de factori, nu este bazat doar pe ceea ce face omul. Nu este magic.

Gladwell are un talent de a pune în povești date din cercetări, ceea ce nu doar captează atenția ci are și sens. Vorbește despre accidente celebre de avion și cum s-a ajuns acolo printr-o comunicare defectuoasă între membrii echipajului, arătând ce importantă este de fapt comunicarea în obținerea succesului, a unor rezultate favorabile.

De asemenea, uitându-se cu lupa la poveștile de succes, Gladwell arată că acesta nu este o pură întâmplare și nu se atinge doar cu talent înnăscut și nici cu multă muncă. Desigur, acestea sunt ingrediente care contribuie mult la obținerea rezultatelor dorite, dar pe lângă ele mai sunt necesari și alți factori, fără de care chiar și genial fiind, cum a fost în cazul lui Cristopher Lagan, nu le poți atinge oricât de genial ai fi și oricât de mult ai munci: contextul favorabil, sprijinul celor din jur etc. Vă las să descoperiți singuri în carte.

Ce mi-a mai plăcut foarte mult în cartea lui Gladwell este că analizează modul în care oamenii lucrează în diverse părți ale lumii și arată cum aceste diferențe se cartografiază în felul în care se formează ei ca oameni, cum și de ce funcționează fiecare la fel de bine chiar dacă sunt diferite. Toate astea prin povești care te mențin în universul autorului, ca hipnotizat, până la final și te inspiră atât de mult încât îți vine să te apuci și tu să faci lucrurile altfel.