Mind Education

Carte bună: Exerciții de Comunicare NonViolentă

Cartea pe care am ales să v-o recomand azi, „Exerciții de Comunicare NonViolentă” este apărută la editura Trei și scrisă de Francoise Keller, coach și formator în metoda Comunicării Non Violente.

Ce este comunicarea non-violentă? Este o metodă creată de Marshall B. Rosenberg, psiholog american, pornind de la nevoia de a dezvolta relații sănătoase, bazate pe empatie și respect, așa cum susține în replica sa: „ Avem de ales: să fim fericiți sau să avem dreptate.”

În cartea recomandată azi, autoarea ne învață cum să comunicăm într-un mod autentic, convingător, având totodată grijă de impactul pe care cuvintele, frazele și intonația le au asupra celui din față noastră. În același timp, în capitolele cărții sunt prezentate și modalități prin care putem învăța să evităm conflictul, discutând despre nemulțumiri, sau să ieșim dintr-un conflict deja creat. Există multe instrumente practice, aș putea spune că este o carte de lucru care necesită mult exercițiu dar care își propune să ne ajute să dezvoltăm abilități în zona de comunicare. Vorbește despre limite, bariere în comunicare, înțelegerea nevoilor și exprimarea acestora, conectarea cu sentimentele, influența și contribuția în construirea relațiilor durabile, exprimarea unei cereri, ascultarea empatică și cooperarea.

Sigur că, în primul rând, ne ajută să ne înțelegem pe noi, să ne înțelegem nevoile și vulnerabilitățile (și vă recomand lectura cărții „Cum să îți reinventezi viața”) pentru ca mai apoi, cu ajutorul acestei cărți să creăm mai multe abilități și astfel să contribuim în mod activ la optimizarea relațiilor noastre.

Aplicabilitatea cărții este extinsă, astfel încât putem utiliza abilitățile învățate și exersate atât în familie, în relația cu partenerul și copiii, dar și în relațiile de la serviciu, în care existăm o mare parte din timp. Dacă reușim să comunicăm într-un mod autentic și non agresiv, atunci și relațiile, spațiile în care noi trăim, pot deveni mai sănătoase, mai relaxante și mai sigure.

Al doilea capitol al cărții „Nonviolență și bunăvoința față de noi înșine” abordează drumul către noi înșine, ideea de autoempatie, de a învață să ne oferim nouă înșine ceea ce vrem de la ceilalți. La fel ca întreaga carte, și acest capitol este înțesat cu exerciții de autoevaluare și susține ideea că primul pas în schimbare este autoconștientizarea locului și momentului în care ne aflăm din punct de vedere emoțional și relațional.

Mai jos, câteva dintre motivele pe care autoarea cărții le-a enumerat în favoarea practicării comunicării non-violente.

Vă doresc lectură eficientă și plăcută!