Mind Education

Carte bună: Exerciții de meditație pentru depășirea depresiei

Exerciții de meditație pentru depășirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică. Este cartea apărută la editura Trei pe care o recomand, un text foarte valoros al unor autori prestigioși – Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal și Jon Kabat Zinn în domeniul tratamentului psihoterapeutic al depresiei. Mark Williams, John Teasdale și Zindel Segal sunt autorii unui program de intervenție validat științific pentru tratamentul depresiei recurente, pentru cei care au recăderi, denumit Mindfulness-Based Cognitive Therapy (https://mbct.co.uk/ și http://oxfordmindfulness.org/). Tratamentul depresiei are la bază și rezultatele studiilor dezvoltate de John Kabat Zinn în cadrul  programului Mindfulness-Based Stress Reduction fondat în 1979.

Cartea este foarte valoroasă pentru că oferă o perspectivă realistă și constructivă asupra depresiei, cu explicații ale mecanismelor care întrețin depresia, dar și cu soluții și alternative de reducere a depresiei și, mai ales, a mecansimelor care întrețin nefericirea cronică. Depresia, alături de anxietate, este una dintre cele mai frecvente și tulburătoare dificultăți de sănătate mentală a adulților și copiilor, și, din păcate, foarte rezistentă la multe forme de tratament medicamentos și psihoterapeutic. Soluțiile identificate de echipa specialiștilor de la Oxford Mindfulness Center sunt din fericire o veste bună pentru cei mai mulți dintre cei care se confruntă cu depresia sau au avut cel puțin un episod depresiv. Cartea este un text foarte bine documentat despre mecanismele depresiei, cu multe prescripții practice și explicații coerente despre ruminații, dezamăgire, teama de eșec, perfecționism și nefericire.

Marele dar pe care ni-l oferă această carte este că poate fi un sprijin pentru oricine își dorește o mai bună relație cu propriile gânduri, trăiri și confort personal. Nu doar atunci când simți că te copleșește tristețea sau melancolia. Sunt abilități protectoare ale sănătății mentale pe care le puteți dobândi pentru lectura acestei cărți și exersarea tehnicilor propuse de autori.