Mind Education

Carte bună: Flux. Psihologia fericirii

Astăzi vă recomand o carte despre fericire, apărută la editura Publica. În lumea psihologiei pozitive, „Flux” este o carte foarte cunoscută, din motive bine întemeiate. A fost publicată în 1990 de unul dintre părinții fondatori ai psihologiei pozitive, Mihaly Csikszentmihalyi, după zeci de ani de cercetări privind „experiența optimă”. 

Csikszentmihalyi și colegii săi au cercetat ce se întâmplă când atingem punctul culminant în viețile noastre: când prosperăm cel mai mult, ce facem? Ceea ce mulți dintre noi ne imaginăm este o relaxare pură: să stau pe o plajă săptămâni întregi, cu fructe și băuturi exotice și, cu siguranță, acesta ar fi momentul cel mai fericit. Tocmai de asta avem cu toții nevoie de știința fericirii. În timp ce ne imaginăm relaxarea totală ca punctul cel mai fericit din viețile noastre, de fapt, avem nevoie de multe alte lucruri care să ne producă și să ne mențină starea de bine, de satisfacție și fericire. De multe ori suntem destul de nepricepuți la prezicerea propriei noastre fericiri.

Ceea ce au descoperit Csikszentmihalyi și colegii săi nu a fost relaxarea. După cum descrie în „Flux”, „Cele mai bune momente apar de obicei atunci când corpul și mintea unei persoane sunt împinse la limită într-un efort voluntar de a realiza ceva dificil și cu sens. Experiența optimă este, astfel, ceva pe care îl facem.” Fluxul este „cheia fericirii” – starea mentală aproape magică în care devii complet absorbit de ceva foarte dificil, dar posibil. Pentru că ești nevoit să îți dezvolți abilități noi, să creezi ceva, este necesară toată energia mentală pentru a progresa. Nu ai spațiu pentru a te gândi „Oare fac bine?” sau „Trebuie să mai cumpăr ceva în drum spre casă?”. Csikszentmihalyi spune că fluxul este „Starea în care oamenii sunt atât de implicați într-o activitate încât nimic altceva nu pare să conteze; experiența în sine este atât de plăcută, încât oamenii o vor face chiar și cu costuri mari, de dragul de a construi. ”

Ce îmi place mult la această carte este faptul că este o explorare a fericirii într-un mod științific și practic. Ce ne face fericiți? Cum putem trăi o viață împlinitoare? Aceste întrebări nu au răspunsuri simple, dar autorul Csikszentmihalyi oferă soluții convingătoare și clare cu privire la modul în care se poate obține fericirea. Spor la citit!