Carte bună: Gândirea riscantă
În cartea pe care o recomand săptămâna aceasta, Gândirea riscantă, autorul Jonah Sachs ne vorbește despre curaj și creativitate. Cum ne putem provoca și schimba atunci când avem cea mai mare nevoie? Dacă nu facem un efort conștient în altă direcție, devenim rapid ființe ale obiceiurilor automate, programați de evoluție să ne placă ceea ce e sigur și familiar, în special când avem mult de pierdut sau câștigat. Autorul susține că acest comportament nu ne mai servește în lumea noastră care e în schimbare continuă, și că de fapt, astăzi, gândirea în siguranță poate deveni chiar periculoasă.
Jonah Sachs ne plimbă prin povești din mediul afacerilor, sănătății, educației și al activismului social, și ne arată rezultate ale cercetărilor în creativitate și performanță, orientând către o performanță ridicată și creativitate pe oricine e dispus să renunțe la zona de siguranță.
Ni-i scoate în evidență pe cei care fac probleme provocând cultura corporate, precum cea care a convins o companie să renunțe la afacerea cu tutun care aducea miliarde de dolari. Pe doctorul care a câștigat premiul Nobel dar aproape a fost exclus din medicină, un antrenor premiat care a adus din nou bucuria în echipa sa reducând concentrarea pe competiție, un CEO care și-a reconstruit reputația și viața din cenușă, și un primar din Columbia care și-a început o carieră de succes printr-o reformă politică într-un mod cu totul neobișnuit.
Cartea e bogată în idei contra-intuitive care ne provoacă felul în care ne uităm la viață și la munca noastră.
Pentru mine acest text a fost o sursă de plecare pentru a începe să mă gândesc la cum facilităm interacțiunea într-un grup pentru a stimula capacitatea creativă individuală și a echipei, pentru a rezolva probleme și a găsi soluții utile în timp de criză și a folosi aceste crize pentru a revoluționa și inova sisteme disfuncționale:
· Cum creez contextele în care creativitatea mea să fie la întregul ei potențial.
· Cum încurajez creativitatea în echipa mea.
· De ce am nevoie pentru a-mi asuma riscuri inteligente, în siguranță.
· Când sunt mai utile motivațiile intrinseci sau recompensele extrinseci, cum rămân în starea de flux într-un mediu care mă distrage constant.
· Ce îmi oferă flexibilitate cognitivă, și cum îmi cresc ritmul de învățare, păstrându-mă curios.
· Cum îmi antrenez și testez intuiția, cea care stă la baza descoperirilor care schimbă lumea.
· Când merită să încalc regulile, și cum fac asta într-un mod inteligent.
· Cum folosesc conflictul din echipa mea pentru a stimula inovația.
· De ce în zona mea de expertiză profundă voi regăsi și cele mai multe puncte oarbe
· Cum poate fi anxietatea un motor pentru creativitate
· Cum colaborarea doar cu cei care îți împărtășesc valorile ne scade creativitatea
Lucrând într-un mediu artistic și educațional, mi se pare foarte intersant să observ și să împărtășesc felul în care se manifestă creativitatea în domenii foarte diferite de activitate, în care ea fie este evident în centrul preocupărilor, fie încearcă sfioasă să scoată capul la lumină printre liste și tabele.