Mind Education

Carte bună: Gânduri către sine însuși

Săptămâna aceasta vă recomand cartea „Gânduri către sine însuși”, scrisă de împăratul roman Marcus Aurelius, adept al stoicismului. El a scris această carte mai degrabă ca pe un jurnal, în care își nota în fiecare seară practici și exerciții spirituale care să îi amintească să fie umil, răbdător, empatic, generos și să își păstreze integritatea și reziliența în fața provocărilor cu care se va întâlni. Menită să fie jurnalul său personal, gânduri și învățături la care să se întoarcă atunci când îi e greu, cartea este ușor de citit. Cu siguranță veți găsi ceva care să vă fie de folos următoarea dată când veți fi în dificultate.

În ciuda privilegiilor pe care le avea ca împărat, Marcus Aurelius a avut o viață dificilă. Dar pe măsură ce s-a confruntat cu mari greutăți, el nu a renunțat, nu s-a oprit din luptă. Oferă un model pentru momentele în care vă simțiți obosiți, frustrați, credeți că ați ajuns la capătul puterilor și trebuie să faceți față unor perioade grele.

În aceste momente de luptă, în special în timpul campaniilor militare, Marcus Aurelius își lua timp în fiecare seară pentru a nota în jurnalele sale practici care i-au fost utile și idei pe care le-a mai avut. Prin urmare, cartea este construită din fraze, idei, paragrafe scurte și nu sunt scrise sub anumite teme. 

Ce îmi place cel mai mult la această carte este faptul că este accesibilă, ușor de înțeles și de parcurs. Având în vedere că autorul nu a scris pentru public, cu scopul de a impresiona, ci mai degrabă pentru a reveni la sine și pentru a-și reaminti practicile care i-au fost de folos, ce are el nevoie pentru a se reîncărca, pentru a putea continua, găsesc că este un exemplu și un sprijin foarte valoros pentru noi toți. Vă recomand cu drag și căldură acest text și vă încurajez să vă notați și voi, la fel ca Marcus Aurelius, ce v-a ajutat în momentele grele prin care ați trecut.