Mind Education

Carte bună: Geografia intimă a femeii, Natalie Angier

Recomandarea mea pentru #cartebună este Geografia intimă a femeii, apărută la Editura Herald. Autoarea, Natalie Angier, licențiată la Premiului Pulitzer pentru reportajele sale speciale în zona biologiei, a scris această lucrare despre femei ca o „celebrare a corpului feminin și a hohotului de râs”. Este o carte care explorează biologia femeii abordând mai multe perspective: știință, artă, istorie, literatură, evoluționism. Vorbește pe rând despre ovule, cromozomi, hormoni, uter, ovare, sâni, despre ovulație, fertilitate, dorință, agresivitate și legăturile dintre femei şi femei și dintre bărbați și femei. O carte care vrea să răspundă la întrebarea „ce anume face femeia să fie femeie?”

După cum spune autoarea despre scrierea ei : „Temele centrale ale cărții: forța, frumusețea și flexibilitatea specific fiecărei componente a femeii încarnate, de la cromozomul x și de la ovul până la sâni și vulvă, de la dragostea maternă până la nevoile fiicei; natura agresivității, competitivității și cruzimii feminine; și nostalgia noastră funciară după  solidaritatea cuvenită între surori, care mi se pare cumva datoria noastră primordială – îşi mențin autenticitatea și relevanța fiind demne de explorare.”

În preocuparea noastră a femeilor de a fi mai aproape de noi, de a ne (re)găsi feminitatea și sexualitatea avem nevoie în primul rând să ne înțelegem biologia și modul în care ea ne influențează. Să înțelegem din punct de vedere evoluționist cum aceasta are impact asupra relațiilor cu propriul corp și cu alte femei. Înțelegerea acestor aspecte și trăirea eroticului în mod plenar nu poate să aibă decât beneficii asupra relației de cuplu precum și asupra relației cu copiii.

În același timp, așa cum în calitate de mamă sau de părinte, ne interesează nevoile dezvoltării psihologice ale fetelor noastre pentru a le putea fi alături, la fel de importantă este înțelegerea etapelor dezvoltării lor biologice și sexuale. De exemplu să înțelegem că fetițele sunt „creaturi asexuate” începând de la 3-4 ani, pentru ca mai apoi, de la 10 ani, „creierul ei este reîncărcat devenind iar erotic (..) iar corpul se va lăsa condus de minte devenind sexual”.

A le înțelege dezvoltarea biologică și psihologică ne ajută în a le fi alături astfel încât procesul acesta să fie unul sănătos și să contribuim la o educație sexuală valoroasă pentru viitoarea adolescentă și  femeie.

Recomand această carte și bărbaților, pe care îi observ din ce în ce mai preocupați de cultivarea relațiilor care să conțină  în același timp și pasiune dar și siguranță, pentru a înțelege mai bine femeia din viața lor.

Vă doresc lectură plăcută!