Mind Education

Carte bună: Grădinița pentru totdeauna

Am cunoscut-o pe Mira Loghin la o conferință unde a fost invitată să vorbească despre traiectoria ei profesională, despre munca și realizările ei. Încă de atunci am văzut pasiunea cu care vorbea despre activitatea pe care o face alături de copii și părinți în grădiniță și în taberele pe care le organizează. Cartea Grădinița pentru totdeauna scrisă de ea, vine perfect pe această vocație, cea de a fi în sprijinul părinților, educatorilor și copiilor. Cartea este precum un manual de bune practici, menit să îl însoțească pe părinte în demersul găsirii celei mai bune alternative de educație preșcolară, adecvată pe nevoile fiecăruia. Practic, după ce ai citit cartea, ai o viziune de ansamblu asupra tuturor proceselor ce țin de această etapă din viața copilului și a familiei. Cred totodată că acesta este și punctul cel mai valoros al cărții: faptul că Mira descrie toate procesele prin prisma experienței ei de fondatoare a unui Centru de Educație Alternativă. În carte găsim de asemenea și opinii valoroase ale diverșilor specialiști (pediatru, psiholog, specialist în comunicare non-violentă) și mărturii ale unor mame din experiența lor proprie cu grădinița (care își pune amprenta asupra felului în care percepem grădinița) și din experiența copiilor lor și alegerilor făcute în privința grădiniței pentru propriii copii.

Care sunt nevoile de bază are copiilor până la șapte ani este capitolul care mi-a plăcut cel mai mult deoarece explică succint fiecare etapă prin care trece copilul și ce are nevoie de la adultul ce îl îngrijește. Cum alegem grădinița, pregătirea copilului pentru grădiniță, anxietatea deopotrivă a părintelui și a copilului în privința acestei schimbări majore în viața familiei, sunt emoții și momente prin care trece fiecare părinte la acest punct de cotitură. Tocmai faptul că aceste lucruri sunt atât de importante, găsim în carte răspunsuri pentru fiecare etapă din procesul decizional și apoi de integrare. De la cum alegem cea mai bună variantă de educație, adecvată nevoilor copilului, la primele luni de integrare și toate hopurile prin care trece orice copil și orice familie.

Mi-a plăcut faptul că Mira insistă mult pe faptul că relația părintelui cu grădinița este la fel de importantă precum a copilului cu educatoarea, cu mediul în sine și că este important ca fiecare dintre participanții la proces să se simtă în siguranță acolo. Cu cât integrarea este făcută cu atenție și implicare din partea părților implicate, cu atât șansele de adaptare sănătoasă și de dezvoltare armonioasă a copilului cresc exponențial.

Plânsul, bullyingul, lipsa de limite și control sau izolarea socială sunt comportamente cu care educatorii se întâlnesc des în activitatea lor curentă. Cartea poate fi un instrument valoros și pentru cadrele didactice, pe care-l pot folosi pentru a media conflicte între copii, pentru a fi mai conștienți asupra unor comportamente dificile și a identifica nevoia reală dincolo de ceea ce vedem prin comportament.