Mind Education

Carte bună: Healing Developmental Trauma

Cartea scrisă de Laurence Heller împreună cu Aline LaPierre introduce Modelul Relațional Neuro Afectiv pentru restabilirea conectării (NARM). 

NARM este un model psihoterapeutic și un program educațional clinic, dezvoltat de Laurence Heller, pentru specialiști în sănătate mentală care lucrează cu traume complexe: traumă timpurie, de atașament, relațională, sau de dezvoltare.

Un model avansat și revoluționar, NARM are baze din neuroștiințe, psihoterapie psihodinamică, teoria atașamentului, CBT, terapie somatică, și mindfulness. Rezultatele sale implică schimbări radicale și implicații clinice profunde, cu viziunea de a face din acest proces un vehicul pentru transformare la nivel personal și colectiv. 

Ce face acest model să crească efectivitatea și succesul procesului terapeutic? 

În carte sunt detaliate principiile de organizare sub care funcționează modelul NARM: Conectarea, Acordajul (Attunement), Încrederea, Autonomia, Iubirea și Sexualitatea. Ele formeză nevoile și resursele de care avem nevoie pentru a evolua. 

La baza viziunii NARM este lucrul cu forța vieții – o metaforă pentru mișcarea spontană din noi, impulsul organic către conectare și sănătate. Indiferent de cât de multă izolare sau neglijență am trăit, așa cum o plantă se îndreaptă spontan spre soare, în noi există o mișcare spontană către conectare, care alimentează evoluția.

Co-autoarea cărții, Aline LaPierre, psihoterapeut cu experiență în practici corporale (Body-Mind Centering, somatic experiencing, etc) este creatoarea modelului NeuroAffective Touch și directorul NeuroAffective Touch Institute. Lucrează cu principiile NARM, cărora le adaugă intervenții de atingere, și contribuie cu implicațiile profunde pe care atingerea le adaugă vindecarea traumei de dezvoltare și a provocărilor acestui tip de intervenție.  

Lucrând intenționat cu atingerea în spațiul dansului și al artei, am fost foarte impresionată de nivelul la care Aline a adus împreună psihoterapia și atingerea. 

Autoarea transpune momentele cheie ale unei intervenții terapeutice de 12 luni, pentru o pacientă cu simptome extreme de traumă complexă. Dificultatea procesului, și progresul pe care Aline l-a reușit, arată rafinamentul competențelor subtile de prezență somatică, rezonanță, grijă, pe lângă înțelegerea și conceptualizarea de care e nevoie pentru a recrea o experiență de reparenting și co-reglare atât de complexă, cu impact atât de adânc la nivel neurologic.