Mind Education

Carte bună: How to Do the Work

Dr. Nicole Lepera este psiholog clinician, creatoarea mișcării #selfhealers, a canalului de Instagram și Facebook (cu peste 4 milioane de urmăritori) @The.Holistic.Psychologist, și autoarea bestseller-ului How to Do the Work: Recognize Your Patterns, Heal From Your Past, Create Your Self.

Aflată într-un moment critic al vieții sale, (detaliat în capitolul numit The Dark Night of the Soul) și frustrată de succesele inconsistente în propria practica clinică, de limitele psihoterapiei tradiționale, autoarea se hotărăște să facă schimbări radicale în viața și munca sa. 

Cu sprijinul partenerei ei, Lolly, a început un program cu rutine și practici ce implică lucrul la nivel corporal, spiritual, si mental, dezvoltând o filosofie integrată care adaugă o nouă paradigmă psihoterapiei. 

Manifestul ei? Să facem sănătatea mentală integrată și accesibilă tuturor, prin practici minte-corp-emoții-spirit, să aducem cunoașterea dinspre experți înspre fiecare dintre noi – vindecarea și discernământul venind din interior, dinspre elitism înspre comunitate, autenticitate cu noi înșine și în relații. 

Autoarea vrea să ofere sprijin să ne autoeducăm despre ce înseamnă maturitate emoțională și cum o putem dezvolta, granițe, traumă, prezența conștientă, convingeri, ego, reparenting, și cum ne putem transforma dinamicile de co-dependență în relații sănătoase de interdependență, cu intimitate reală. 

Fără a discredita munca de specialitate, ci mai degrabă dorind să o îmbogățească, echipa din spatele mișcării #selfhealers (Nicole, Lolly și Jenna), își propune să echipeze oamenii cu instrumentele de care au nevoie pentru a se sprijini și singuri. În mijlocul unor comunități. Tu ești cel mai bun terapeut al tău. Popularitatea ei pe social-media și mesajele de acest tip au atras critici masive legate de impactul pe care l-ar putea avea acest tip de discurs asupra celor cu foarte puține resurse, sau de legitimitatea științifică a practicilor pe care le propune. În același timp, foarte mulți urmăritori declară cât de mult i-au ajutat această perspectiva holistică.

Eu am ascultat cu mult interes cartea ei. Nivelul de asumare și profunzime mă face să cred că lucrarea este mărturia cinstită a parcursului unui om, cu propriile-i greșeli și descoperiri. Consider că și-a păstrat discernământul critic atunci când s-a deschis pentru practici de vindecare alternative care au ajutat-o să evolueze pe ea și comunitățile de lângă ea. 

În același timp, felul în care criticile au venit la adresa ei, mă fac să mă gândesc la câtă nevoie mai avem fiecare dintre noi să învățăm să comunicăm un feedback. Încât să putem primi ceaa ce funcționează, și să putem să ajutăm oamenii să conștientizeze impactul diferit pe care mesajele lor îl pot avea. Atunci am putea cu adevărat să mai facem câțiva pași împreună. 

Pe Nicole o puteți urmări pe Facebook și pe Instagram pe contul The Holistic Psychologist.