Mind Education

Carte bună: iBrain – Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind

Astăzi vă recomand cartea „iBrain – Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind” („cum să supraviețuiești transformării tehnologice a minții moderne”), scrisă de Gary Small, cercetător în neuroștiințe, și Gigi Vorgan. Dr. Gary Small a studiat modul în care tehnologia ne-a oferit mai multe resurse, dar și impactul pe care îl are asupra abilității de gândire critică. În această carte, autorii explorează evoluția remarcabilă a creierului uman cauzată de prezența constantă a tehnologiei în viețile noastre. 

Ei discută despre diferențele dintre nativii digitali (cei care au crescut odată cu tehnologia) și imigranții digitali și sugerează că Internetul – cu bogăția sa aproape nelimitată de știri și informații – modifică radical modul în care se dezvoltă și funcționează mințile tinere. În această eră a Google, Facebook și YouTube, cartea iBrain de Gary Small este un ghid esențial și foarte important pentru înțelegerea impactului uluitor al acestei noi evoluții a creierului asupra societății noastre și a viitorului nostru, precum și un avertisment asupra pericolelor sale potențiale – ADD, izolare socială , dependență de internet etc.

Dr. Small și co-autorul său, Gigi Vorgan, explică modul în care ritmul evoluției tehnologiei ne obligă creierul să evolueze cu o viteză incomodă. Cei doi pun accentul pe efectele tehnologiei și, în același timp, explică procesul evolutiv al creierului de-a lungul unei singure generații. Ne invită să privim dincolo de beneficiile aduse de tehnologie în viață, medicină, știință și munca noastră și să vedem nivelul de epuizare cauzat de multitasking. Cât de puțin conștienți suntem de schimbările din circuitele noastre neuronale și cât de greu trebuie să lucreze creierul pentru a învăța și stăpâni lucruri noi. Sentimentul acela pe care îl are o persoană care folosește mâna dreaptă la scris atunci când încearcă să scrie cu mâna stângă.

Într-o lume în care tehnologia și rețelele sociale digitale fac parte integrantă din viețile noastre, cred că această carte este binevenită. Mi-au plăcut mult explicațiile detaliate și explorarea consecințelor tehnologiei asupra creierului. Spor la citit!