Carte bună: În atelierul de magie

”În atelierul de magie” este una din cărțile ce se află mai mereu printre cele pe care le recomand clienților cu care lucrez. Cartea este povestea de viață a autorului, din copilărie și până la viața din prezent. Povestea începe de la momentul în care James, un băiețel de 12 ani, ce provine dintr-o familie săracă, cu un tată alcoolic și o mamă depresivă, cu tentative suicidare, multă deprivare, neglijență, o întâlnește pe Ruth, omul care îi devine mentor și care îi determină parcursul întregii vieți.
James R Doty este medic chirurg neuroplastician, filantrop și profesor la Facultatea de Neurochirurgie din cadrul Universității Standford, Director al Centrului de cercetări și educație în materie de compasiune și altruism, printre a cărui membri fondatori și sponsori se numără și Dalai Lama. A înființat clinici medicale în toată lumea, finanțând burse și catedre la numeroase universități. Cartea sa: ”În atelierul de magie”, Bestseller New York Times, în care ne împărtășește câteva lecții de viață importante, a fost publicată în 2016 și tradusă până în prezent în peste 20 de limbi. În România a fost tradusă în anul 2018 și publicată de Editura Lifestyle Publishing.
Cartea este o poveste despre complexitatea creierului uman, dar și despre experiența lui James și parcursul lui ca neurochirurg și cuprinde povești emoționante despre câțiva dintre pacienții săi. În carte găsim și o serie de exerciții de concentrare, de reglare a respirației, de controlare a emoțiilor, de proiectare și construire a viitorului. Exercițiile de ”magie” învățate de la Ruth sunt atent explicate de dr. Doty, cu argumente științifice, dar într-un limbaj pe care îl poate înțelege ușor și un nespecialist: „Cu mult înainte ca oamenii să discute despre hormonii de stres, Ruth mă învăța să-mi reglez răspunsul fiziologic la stresul cronic și la pericol”.
Mi-au rămas în minte și câteva vorbe de duh spuse de Ruth: ”Toți înțelegem greșit. Fiecare. Pe noi înșine. Situațiile. E o lecție bună – nu totul se învârte în jurul nostru.” Sau: „Jim, deseori cei care-i rănesc pe alții sunt cei care suferă cel mai mult.” Cât adevăr! ”Ce crezi că vrei nu e mereu cel mai bine pentru tine”. O carte despre cum să nu lăsăm pe nimeni să ne stabilească valoarea și despre faptul că valoarea noastră nu poate fi definită de ceva extrinsec precum banii. Despre iubire. Despre compasiune. Despre cum bunătatea schimbă orice perspectivă. Despre cum să nu lăsăm circumstanțele să ne definească. Despre Oameni. Despre umanitate.