Carte bună: În căutarea lui Spinoza – cum explică știința sentimentele
Astăzi vă recomand o carte despre emoții și sentimente, despre cum ceea ce simțim ne modelează realitatea și ne împinge să facem diverse alegeri: „În căutarea lui Spinoza – cum explică știința sentimentele” – de Antonio Damasio.
Damasio este un cercetător de seamă în domeniul neuroștiințelor, care și-a petrecut cariera explorând cum funcționează conștiința de sine – sentimentul că există un „eu”. El crede că această conștiință este generată dintr-o combinație a senzațiilor corporale și gândurile despre sine. De exemplu, emoțiile, sentimentele și amintirile contribuie împreună la menținerea ideii de sine. De asemenea, el susține că emoțiile, deși sunt de multe ori privite ca un impediment, sunt o componentă crucială în procesul decizional. Prin urmare, toate deciziile sunt luate în baza unor evaluări prin prisma emoțiilor.
În această carte, Damasio pune accent pe sentimentele de durere și de plăcere, argumentând că sunt „piatra de temelie a minții noastre”. În urma investigațiilor sale atente asupra mecanismelor cerebrale, ne descrie cum procesele interne de reglare nu numai că ne mențin în viață, ci creează, motivează și modelează realizările noastre. Înainte de „În căutarea lui Spinoza – cum explică știința sentimentele”, Damasio a scris și „Eroarea lui Descartes”, în care explică de ce ipoteza lui Descartes în ceea ce privește dualismul minte-corp este greșită. Spinoza nu numai că a văzut legătură dintre cele două, dar, intuitiv, a înțeles și rolul emoțiilor în supraviețuire și cultură. Damasio ne poartă într-o călătorie spre secolul 17, în lumea lui Spinoza, privindu-l ca pe filosoful care a pavat drumul către neuroștiințele moderne. Ne ajută să înțelegem mai bine interacțiunea delicată dintre afect, conștiință și memorie, procese care ne țin în viață și ne-o colorează.
Cartea explică și diferența dintre emoții și sentimente, ba mai mult, arată cum emoțiile stau la baza sentimentelor. Emoțiile, în viziunea lui Damasio, sunt procesele care au loc în corp: schimbările chimice, neurale și musculare prin care corpul trece în anumite circumstanțe. Bătăile inimii, postura, semnalele chimice și electrice transmise de și către creier sunt toate cartografiate în creier și au tipare bine stabilite care funcționează ca unse. Ele corelează cu frica, furia, rușinea, mândria, bucuria și tristețea. Sentimentele, pe de altă parte, sunt experiențe care izvorăsc din emoții. Damasio consideră că sentimentele sunt pur și simplu niște percepții ale stărilor corpului. Așa cum procesează realitatea externă, creierul o procesează și pe cea internă. Prin urmare, un sentiment este percepția unei emoții.
Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este faptul că Damasio explică informațiile abstracte din cercetările recente din neuroștiințe într-un limbaj destul de comun și le leagă cu teorii din filosofie. De asemenea, este foarte util că folosește multe exemple din practica sa din laborator pentru a arăta legăturile dintre emoții și gânduri și cum sunt acestea asociate. Dacă vreți să știți ce se întâmplă în corpul dumneavoastră, cum simțiți ceea ce simțiți și cum asociați și condiționați emoțiile de ceea ce gândiți, cartea lui Damasio este un prim pas foarte bun.