Mind Education

Carte bună: Incognito – viețile secrete ale creierului

Astăzi vă recomand cartea „Incognito – viețile secrete ale creierului”, scrisă de David Eagleman, o carte care oferă niște perspective interesante despre modul în care percepem realitatea. Dacă mintea conștientă – partea pe care o consideri „sinele” tău – este doar o foarte mică părticică din funcțiile creierului, ce fac restul părților? Aceasta este una dintre întrebările la care Eagleman răspunde într-un mod accesibil, bazat pe ultimele cercetări din neuroștiințe.

Comportamentele, gândurile și experiențele noastre sunt procesate și create într-o rețea electrochimică vastă numită sistem nervos. Această mașinărie ne este complet străină, însă, cu toate astea, produce „sinele” nostru. Eagleman ne invită în această călătorie extraordinară în interiorul creierului pentru a scoate la lumină misterele acestuia: De ce mintea conștientă știe atât de puțin despre sine? De ce apar anumite reflexe înainte să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în realitate? De ce striperii câștigă mai mulți bani în anumite momente ale lunii? De ce Thomas Edison a electrocutat un elefant? De ce este atât de greu să păstrăm un secret?

Această călătorie minunată în cosmosul interior include opriri asupra modului în care ne alegem partenerul, sinestezie, frumusețe, liberul arbitru, infidelitate, inteligență artificială, iluzii vizuale, vise și despre viitorul dreptului penal. Pe tot parcursul cărții, Eagleman ne ajută să înțelegem modul în care percepțiile noastre despre noi înșine și despre realitatea noastră sunt produsul muncii ascunse a celui mai surprinzător lucru pe care l-am întâlnit: creierul uman.