Mind Education

Carte bună: „The State of Affairs” sau un alt mod de a privi infidelitatea

Aventura, o experiență umană atât de comună și în același timp atât de puțin înțeleasă, poate avea un impact greu de dus pentru relația de cuplu, transformând însăși identitatea cuplului. Ce facem când ne aflăm într-o astfel de situație, interzisă cu vehemență și întâlnită totuși atât de des? De ce înșală oamenii, chiar și cei care au relații fericite? De ce doare trădarea atât de tare? La ce ne referim atunci când vorbim despre infidelitate? Este posibil ca așteptările noastre de la o relație să creeze contextul pentru infidelitate? Este posibil să iubim mai mult de o persoană în același timp? Este posibil ca o aventură să îi fie benefică unei relații?

Astăzi vă recomand noua carte a lui Esther Perel, „The State of Affairs” („Pulsul aventurilor”), o carte prin care celebra psihoterapeută de cuplu își propune să redea provocările cu care se confruntă partenerii unei relații în urma unei aventuri, dar, mai ales, ce a condus la aventură. Esther pornește de la întrebările: „De ce am ajuns în situația asta?”, „Cum putem repara ceea ce s-a întâmplat?” și, o întrebare care poate nici nu vă trece prin cap, „Cu ce ajută o aventură căsătoria?”.

Aruncând o privire de ansamblu asupra infidelității, Perel pune în discuție ideea de cadru cultural și cum acesta creează lentilele prin care noi oamenii acordăm înțeles suferinței noastre în fața trădării. În urma experiențelor de lucru cu diverse cupluri din jurul lumii, India, Argentina, Europa, psihoterapeuta a avut șansa să observe o varietate de reacții la infidelitate: indiferență, indignare, și acceptare atât implicită cât și explicită. În toate cazurile, trădarea doare, dar această durere poate fi vindecată. Mai mult, o aventură poate fi calea către o nouă relație cu aceeași persoană. Prin abordarea corectă a situației, cuplurile pot să crească și să învețe din aceste experiențe neplăcute, împreună sau individual.

Printre multiplele motivele din spatele unei aventuri se află plictiseala, dorința de a încerca ceva nou, un simplu act de rebeliune sau nevoia de a ști dacă încă mai puteți atrage o altă persoană. Oricare ar fi, însă, motivul, dacă vă uitați cu atenție la infidelitate puteți învăța atât de multe despre relația de cuplu – ce așteptări aveți, ce credeți că vă doriți versus ce vă doriți de fapt, sau ce vi se pare că vi se cuvine și în ce circumstanțe.

Aventura oferă o modalitate unică de a privi lucrurile, de a analiza atitudinile și reacțiile personale și culturale despre iubire, pasiune și angajament. Prin exemple reale din viața unor cupluri care au trecut prin infidelitate și cu care oricine poate rezona, Perel invită cititorul la o discuție deschisă, onestă, într-o explorare a relațiilor moderne menită să țină cu sufletul la gură, să intrige și să inspire.

Lectură plăcută!