Mind Education

Carte bună: Îngerii mai buni ai naturii noastre

Dacă ne uităm la știrile și la evenimentele care tot apar în media, pare că violența este foarte crescută la nivel mondial. Steven Pinker, profesor de psihologie la Harvard, ne arată contrariul în cartea sa „Îngerii mai buni ai naturii noastre”: rata violenței s-a tot diminuat și în prezent este cea mai scăzută din istorie. Autorul abordează câteva subiecte provocatoare: oare ființele umane sunt în esență bune sau rele? Secolul trecut a fost marcat de un progres moral sau de o prăbușire morală? Avem motive să fim optimiști în ceea ce privește viitorul? Sunt tendințele agresive ereditare? Declinul violenței în anumite societăți ar putea fi atribuit schimbărilor genetice în rândul membrilor săi? Suntem mai inteligenți? Este o lume mai inteligentă o lume mai bună?

Cartea răspunde la multe întrebări interesante și, în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Pinker se bazează pe cercetări recente din istorie, psihologie, științe cognitive, economie și sociologie. De asemenea, el face apel și la filosofie, etică și religie. Schimbarea spre nonviolență a fost determinată de mai mulți factori, precum ascensiunea agriculturii, a feminismului și a democrației. Astfel de tendințe au dus la reducerea torturii și a sclaviei și, mai ales în ultimii ani, la creșterea drepturilor femeilor, persoanelor de altă orientare sexuală, copiilor și animalelor.

Ce îmi place la această carte este că Pinker dă o notă optimistă prezentului și viitorului, că se uită la progresele pe care le-am făcut ca umanitate. El analizează „îngerii buni” și „îngerii răi” ai naturii umane și pune accentul pe cum latura noastră bună ne-a ajutat să evoluăm și să producem schimbări în bine, cum ne-a fost de folos să reducem agresivitatea și violența, în același timp arătând sensul lor în istorie. Folosind informații din studii și cercetări, pe alocuri limbajul poate fi destul de stufos și academic, dar Pinker are grijă să înveselească atmosfera cu glume, metafore sau comentarii ironice. Spor la citit!