Mind Education

Carte bună: Intuiția. Cum să-ți transformi instinctele de zi cu zi în idei revoluționare

De unde se va ivi următoarea ta idee extraordinară? Din analiza fluxului de date? Dintr-o sesiune de brainstorming? Dintr-un focus grup cu clienții? Sau poate de undeva mai aproape?

În această mică, dar concentrată carte, Bernadette Jiwa ne explică modul în care putem valorifica ideile și intuiția, precum și cum anume putem observa oportunitățile pe care de obicei le ratăm. Ceea ce oferă autoarea prin acest text este un ghidaj practic prin care am putea ajunge la idei inspirate și schimbătoare de contexte.  

Folosind un text coerent și ușor de lecturat, Jiwa integrează o serie de concepte asociate cu gândirea critică și creativă. Ea vorbește despre idei și gândire profundă, despre creativitate, raționalitate, genialitate, inteligență emoțională. Un aspect util de păstrat este modul în care autoarea definește intuiția (conceptul cheie al cărții). Conform textului intuiția se găsește undeva la intersecția dintre curiozitate, empatie și imaginație. Adică dacă vrem să fim intuitivi, ar fi necesar să privim cu interes și atenție, să avem o viziune globală și o înțelegere a ceea ce  are nevoie celălalt, precum și să explorăm abilitatea de a combina ideile, cu scopul de a descoperi noi posibilități.

Lumea în care trăim ne predispune la deconectare. Unii de ceilalți, precum și noi față de noi înșine. Căutăm răspunsurile la orice prin tastarea unor cuvinte în Google, fapt care a scăzut abilitatea noastră de a fi inovativi și intuitivi. Pe parcursul cărții autoarea prezintă multe povești de succes, propune o serie de tehnici și exerciții de reflectare, pentru a ne stimula conectarea cu propria minte, cu creativitatea și cu intuiția.

Rămân cu următorul paragraf:

Suntem influențați și modelați de mediul în care trăim, nu doar de spațiile fizice în care ne desfășurăm activitățile zilnice, ci și de oamenii cu care alegem să ne înconjurăm, oameni care ne  inspiră, iar prin raportarea la ei ne creăm anumite așteptări și valori. Toate acestea sunt elemente de fundal, cele care stau la baza descoperirilor și ideilor noastre.