Mind Education

Carte bună: Învinge grijile

Învinge grijile – 7 pași pentru a împiedica îngrijorarea să-ți pună piedici, este cartea bună pe care v-o recomand azi. Un text al autorului, Robert L. Leahy, unul dintre terapeuții de la care am învățat atât de multe, autor a numeroase texte extrem de utile, cum este Învinge depresia înainte să te învingă ea.

Cartea tradusă acum și la noi este o recomandare pentru fiecare dintre noi, mai ales datorită incertitudinilor și amenințărilor care apar, unele reale, altele doar percepute. Înțelegerea și modul în care relaționăm cu îngrijorările este o abilitate de care avem mare nevoie, altfel trăim într-un permanent stres, tensiune și anticipare a unor consecințe negative, catastrofale a evenimentelor. Justificarea pentru acest mod de gândire este adesea precauția, sentimentul că putem preveni să apară evenimente negative dacă ne gândim la ele și le analizăm. Consecința este o stare de vigilență permanentă, o dificultate de relaxare și sentimentul că mintea este în „priză”, tensiune fizică, oboseală și o stare generală de anxietate. Ajungem să trăim mai mult în mintea noastră și să fim prea puțin prezenți.

Autorul ne oferă în acest grozav text alternative la a trăi o viață prin lentila fricilor și îngrijorărilor, a ști cum să le recunoști și ce să faci când simți că ai pierdut controlul gândurilor, că nu le poți opri, că te țin noaptea treaz și mintea rulează scenarii atât despre ce s-a întâmplat, cât și scenarii de viitor. Când îți dai seama că te cerți cu un coleg sau partener „în mintea ta” sau îți imaginezi tot felul de consecințe catastrofale.

Cu toții ne îngrijorăm uneori, fie că este vorba de sănătate, mai ales când sunt prezente și mesaje puternice din mediu sau din familie, fie că este vorba de bani sau teama că partenerul va muri la un moment dat sau că ne vom pierde locul de muncă. Însă diferența pentru sănătatea noastră emoțională o face modul în care înțelegem aceste îngrijorări și ce facem în acel moment. Îngrijorările cronice, în timp, cresc semnificativ riscul depresiei. Este și motivul pentru care vă recomand să nu le ignorați.

Învinge grijile este o carte pe care e bine să o avem acasă, în bibliotecă și să o recitim ori de câte ori ne cuprind gândurile și grijile. Pentru că nu este nevoie să trăim atât de multă suferință zadarnică din cauza modulului în care mintea reacționează când nu ne simțim în siguranță.

Vă doresc o lectură care să vă elibereze de îngrijorări!

***

Recomandare: Jurnalul îngrijorărilor

Așa cum probabil ți-ai dat seama, această practică implică un jurnal în care îți notezi în mod regulat (zilnic, dacă este nevoie) toate gândurile și situațiile care îți trezesc anxietatea și îngrijorările.

Cum te ajută asta?

În primul rând, jurnalul îți oferă oportunitatea să te confrunți cu acele gânduri anxioase pe care poate tinzi să le eviți sau să le ”acoperi” recurgând la tot felul de comportamente nesănătoase: mâncat emoțional, shopping, alcool, etc.

Îm al doilea rând, să îți așterni îngrijorările pe foaie este un gest simbolic prin care simți că te eliberezi de povara grijilor și anxietăților. Astfel, te odihnești mai bine (dacă folosești jurnalul seara), lucrezi fără distrageri (dacă îl folosești dimineața) și te bucuri de compania celor dragi, fără să te mai pierzi în gânduri care oricum nu modifică incertitudinile viitorului.

Nu în ultimul rând, jurnalul îți permite să privești îngrijorările ”din afară.” Adică din perspectiva unui observator care mai degrabă caută să le înțeleagă, în loc să le transforme în catastrofe. În timp, vei observa că majoritatea lucrurilor care te anxietează sunt fie situații asupra cărora nu ai control, fie evenimente ce au o probabilitate mică de a se întâmpla.

Așa că ia un pix și un caiet și apucă-te să îți notezi îngrijorările. Sau, creează un document pe care să îl folosești drept jurnal, dacă preferi varianta digitală.