Carte bună: Iubirea din oglindă. Despre sex și identitate
Cartea bună recomandată astăzi este Iubirea din oglindă. Despre sex și identitate apărută la editura Humanitas și coordonată de Tatiana Niculescu. Texte de George Bălan, Andrei Pleșu, Martin S. Martin, Gabriel Liiceanu, Petru Creţia, Michael Fieger, Victor Bărbulescu, Tarciziu Șerban Adam, Emanuel Conţac, Teodor Baconschi, Florin Buhuceanu, Constantin Necula, Wilhelm Tauwinkl, Domnica Petrovai, Andrei Șerban, Florentina Ionescu, Cristi Danileţ.
Este un volum în care Tatiana m-a invitat să scriu despre cuplurile LGBTQ+ datorită interesului meu pentru terapia de cuplu și iubire. Am acceptat firesc, cu o mare bucurie, dar și cu dorința și speranța acceptării diferențelor și necunoscutului. Omul are tendința de a respinge și judeca ceea ce îl face să se simtă în nesiguranță și îl amenință. Așa s-a întâmplat că homosexualitatea era considerată în trecut tulburare psihică de către psihiatri și nu numai. Convingere însă care a produs multă durere și suferință psihică, multe abuzuri și justificări ale abuzurilor. Ca și cum o convingere ne dă dreptul să rănim o altă ființă umană pe care nu o înțelegem și care este diferită de noi. Am scris textul cu un profund sentiment de recunoștință pentru toți cei pe care i-am întâlnit în cabinetul meu și care s-au deschis cu încredere și speranță. Pentru cei care își doresc o viață bună alături de partener într-o lume percepută de ei ca fiind intolerantă și cu o mare teamă de neacceptare a cine sunt ei cu adevărat. Dincolo de provocările unui cuplu se confruntă și cu neacceptarea din partea familiei, părinților sau colegilor, cu respingerea și judecata, cu teama modului în care ei sau copiii lor vor putea avea o viață firească.
Pentru mine ca cititor și terapeut de cuplu cartea a fost o foarte plăcută surpriză – să observ perspective și viziuni atât de diferite, să înțeleg modul în care pot fi privite diferențele dar și limitele noastre umane în fața necunoscutului și diferenței. Încă necunoscutul ne înspăimântă atât de mult încât reacționăm defensiv, cu respingere și agresiv. Simțim nevoia să ne protejăm de pericole și amenințări care nu cred că sunt reale. Pe de altă parte, intimitatea, încrederea și siguranța este atât de greu de obținut în relații, și nu este de mirare că oamenii îi resping atât de puternic pe cei cu o altă identitate decât a lor. Și respingerea poate să fie reciprocă. Cred în relațiile clădite pe acceptare și nu pe cele care au la bază judecată. Lucru cel mai greu cu putință în lumea în care trăim. Însă stă în puterea noastră să o schimbăm.
Vă doresc o lectură cu mintea deschisă și înțelepciune!