Mind Education

Carte bună: Iubiri pentru lucruri imperfecte

Cartea bună pe care v-o recomand astăzi este un bestseller internațional – Iubiri pentru lucruri imperfecte. Cum să te accepți într-o lume care caută perfecțiunea – scrisă de călugărul budist Haemin Sunim. Am găsit această carte după recomandarea colegei mele făcută acum câteva săptămâni, cartea bună scrisă de același autor – Oprește-te puțin și privește în jur. M-a intrigat recenzia Ginei și am vrut să citesc cartea recomandată de ea. Așa am aflat de cel de-al doilea titlu, cel pe care vi-l recomand acum, care mi s-a părut mai potrivit pentru mine.

Cartea este alcătuită din gânduri și reflecții despre grija de sine, familie și relații de cuplu, empatie, curaj, vindecare și acceptare. Cuvinte mari, traduse însă în idei atât de simple și de bun simț, recomandări practice pentru a avea o viață armonioasă. Am regăsit aici concluziile unor studii de cercetare despre care am citit – despre familie, parenting, relații de prietenie sau grija față de sine – și totuși care provin din înțelepciunea și experiența vieții simple a unui călugăr.

Pe lângă recomandări, Haemin Sunim îți pune la dispoziție expresii, replici simple, dar clare pe care să le ai la îndemână la nevoie. Probabil că vi s-a întâmplat și vouă, dar când citesc prea multe pe un subiect, îmi pare că apoi mă încurc prea tare în cuvinte, în încercarea de a găsi formularea perfectă. De exemplu, mi-a rămas în minte fraza aceasta „Chiar dacă nu ai reușit de data aceasta, sunt foarte mândru de tine. În circumstanțe dificile, ai ales să nu renunți. Asta, pentru mine, înseamnă succes.” Nu doar că i-o pot spune fiicei mele pentru a-i valida efortul și a o încuraja să aibă un mindset flexibil, dar e ceva ce îmi sună foarte bine și mie, pentru că de prea multe ori resimt această presiune de a face lucrurile perfect, iar când nu-mi iese să fiu dezamăgită de mine. Dar repetând această frază pot exersa compasiunea, să fiu mai blândă cu mine și, evident, să rămân pozitivă. În același ton, autorul repetă că o mentalitate pozitivă are nevoie de antrenament – „ Înainte să pui capul pe pernă și să adormi, reaminștește-ți trei lucruri pentru care ești recunoscător azi. Dacă repeți acest ritual timp de 2 luni, vei observa că ești mai fericit, pentru că în loc să te concentrezi asupra lucrurilor care nu merg bine în viața ta, vei căpăta obiceiul de a privi ceea ce este bun.”

Cartea este presărată și cu câteva povești de viață, alături de câteva ilustrații frumoase, care leagă atât de frumos gândurile și ideile la care autorul te invită să reflectezi.

Este o carte pe care să o ai lângă tine când te simți prea obosit și copleșit să citești sute de pagini, informație multă și pentru care poate nu ai disponibilitate. E suficient să citești un paragraf pe care să-l duci apoi cu tine pe parcursul zilei și să reflectezi asupra lui. Un ghid foarte simplu și ușor de folosit pentru a rămâne conectat la lucrurile importante.