Mind Education

Carte bună: Iubiri toxice, Walter Riso

Cartea bună pe care vi-o recomand săptămâna asta, Iubiri toxice, de Walter Riso, vine mănușă, ca să spun așa, celor care au sentimentul că au eșuat în dragoste, au făcut alegeri nepotrivite sau, pur și simplu, sunt nefericiți. Eu îl citesc pe Riso cu plăcere pentru că scrie despre iubire cu umor, căldură, și, în același timp, cu mult realism – simți că te îndeamnă să ieși din amorțeală, ca și cum cineva te-ar scutura și te-ar ajuta să te trezești la realitate. Prefer acest gen de text, clar, direct, realist, care vorbește pe înțelesul celui care caută răspunsuri. Și asta pentru că avem nevoie de onestitate și adevăr când vine vorba despre iubire.

Altfel, Iubiri toxice vorbește despre iubirea care dăinuie, iubirea sănătoasă și matură. Despre relația în care te regăsești și nu îți pierzi demnitatea ori respectul de sine. Și, cum bine spune autorul, adesea uităm un lucru esențial: acela că nu toate relațiile romantice sunt benefice pentru bunăstarea noastră emoțională. În carte autorul descrie cele mai frecvente, periculoase și dăunătoare tipologii afective asupra echilibrului nostru mintal: iubirea hărțuitoare, iubirea suspicioasă, iubirea subversivă, iubirea egoistă, iubirea perfecționistă, iubirea violentă, abuzivă, iubirea indiferentă și iubirea haotică.

Te regăsești într-unul din tipare? Ei bine, Riso te va ajuta să-ți recunoști tiparul, ori pe cel al partenerului, dar, mai ales, cum poți opri nefericirea în doi. O relație reușită este aceea în care ambii parteneri se simt mulțumiți, împliniți și nici unul nu își percepe drepturile încălcate. Punct.

Lectură plăcută!