Mind Education

Carte bună: Lecții pentru o relație trainică, Michael Gurian

Cartea lui Gurian, Lecții pentru o relație trainică este unul dintre cele mai bune texte despre relația de cuplu pe care l-am descoperit până în prezent. Mă entuziasmează apariția lui și în limba română și accesul pentru cât mai multe cupluri la un text atât de valoros.

Cei care au citit O prezența invizibilă. Bărbatul și femeile din viața lui  știți valoarea textelor lui Gurian. Este autorul care aduce în discuție atât diferențele de gen în creșterea fetelor și băieților – cum sunt extraordinarele texte Miracolul băieților și The Wonder of Girls, cât și implicațiile diferențelor de gen în relațiile de muncă – Leadership and the Sexes. Using Gender Science to Create Success in Business și cu acest text și în cuplu.

Un text foarte bine documentat și echilibrat, scris cu multă căldură, aduce în discuție câteva aspecte pe care le găsesc ca fiind esențiale în relația de cuplu.

În primul rând, autorul aduce în discuție diferențele de gen și provocările datorate acestor diferențe și nevoia de a ne înțelege fără loc de interpretare și judecată unul pe celălalt. Despre cum iubește un bărbat și cum iubește o femeie. Înțelegerea acestor diferențe relaxează teribil de mult o relație, fără judecăți dureroase și fără sens.

În al doilea rând, prezintă foarte clar, cu înțeles și înțelept, etapele unui relații, cu momentele de îndrăgostire, momentele de criză și iubirea matură. Diferit față de alți autori, perspectiva lui este mult mai vastă și cuprinde relația până la maturitate cu multe provocări datorate vârstei, evoluției personale și relației. Cum este relația după 10, 20 sau 30 de ani?

În al treilea rând,  este o carte pe care o recomand pentru că aduce în discuție o frecventă problemă a cuplurilor din România și anume simbioza și dependența în cuplu, despre limitele și granițele sănătoase și relația dintre respingere și abandon a celor doi parteneri.

În al patrulea rând, autorul acordă o atenție deosebită, din fericire, modului în care ieșim din criză și cum putem avea o conversație dificilă fără să ne rănim. Cum recunoaștem și cum depășim lupta pentru putere în cuplu fără să rămânem cu resentimente, frustrări și nefericiți.

Dacă vă doriți să faceți un cadou unui cuplu, acesta este din punctul meu de vedere cel mai binevenit și util. Un text foarte bine scris, clar, coerent, care îți dă exact ce ai nevoie pentru a înțelege ce se întâmplă în relația de cuplu.