Carte bună: Legături pierdute, cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare
Legături pierdute, cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare este cartea autorului Johann Hari, apărută la editura Trei. Am ascultat un TED foarte interesant al autorului, înainte să-i citesc cartea apărută anul trecut.
Preocupată de tot ce înseamnă sănătate mentală, stare de bine și înțelegerea tratamentului psihologic al depresiei și anxietății, am citit textul cu mare interes și curiozitate. Cartea este și despre povestea reală de viață a unui om care a trăit cu depresia și anxietatea mulți ani, a încercat diverse tratamente și a înțeles ce anume are nevoie pentru a preveni și a trata depresia fără să mai treacă prin repetate recăderi. Autorul a pornit în această călătorie personală de la înțelegerea depresiei ca o boală a creierului și convingerea că „totul este în mintea mea”, adică depresia nu era ceva real, ci un semn de slăbiciune, o rușine sau moft și că depresia este cauzată de un creier defect, la a privi depresia ca o pierdere a conexiunii cu sine și lumea. Concluzia la care ajunge autorul este că depresia nu este doar un dezechilibru chimic al creierului, care trebuie tratat cu medicamente, ci este o problemă a întregii vieți.
Cauzele identificate de autor sunt deconectarea de o muncă cu sens și de pierderea autonomiei, deconectarea de ceilalți oameni și impactul singurătății asupra insecurității percepute în relații și a izolării și nevoia omului de trib și comunitate, vorbește despre faptul că o relație unidirecțională nu vindecă depresia, deconectarea de valori importante și consecințele materialismului, rolul traumelor din copilărie asupra sănătății mentale, deconectarea de poziția socială și respect, deconectarea de lumea naturală, deconectarea de un viitor sigur și promițător.
Vă recomand să citiți cartea, ea te inspiră și prin poveștile, studiile la care autorul face referiri constante, însă și prin prescripțiile practice descoperite ascultând poveștile multor oameni din comunități și contexte diferite de viață care au depășit depresia. Cred că atât depresia cât și anxietatea sunt provocări ale fiecăruia dintre noi, marea noastră majoritate am trecut printr-un episod depresiv sau anxios sau avem prieteni și colegi care trăiesc această suferință psihică. Din fericire, există remedii și singurătatea, care acum este o mare problemă, poate fi remediată printr-un efort conștient al fiecăruia dintre noi de a ne re-conecta cu noi, oamenii din viața noastră, cu comunitatea în care trăim și munca noastră să fie cu sens.
„Nu este o măsură a sănătății să fim bine adaptați la o societate bolnavă.”
***
Recomandări: Găsește-ți tribul
Izolarea socială și lipsa relațiilor sănătoase pot contribui atât la apariția, cât și la adâncirea depresiei. Oamenii sunt ființe sociale care au supraviețuit și evoluat în grupuri, triburi, orașe și civilizații.
Absența interacțiunilor sociale ne privează de satisfacerea unor nevoi emoționale fundamentale precum nevoia de empatie, acceptare, susținere și iubire.
Astfel, una dintre cele mai populare și eficiente recomandări oferite de specialiștii în sănătate mentală este investiția în relații sănătoase.
Fie că vorbim de prietenii sau relații romantice, caută să te apropii de oameni într-un mod cât mai autentic. Cu alte cuvinte, dă-ți voie să fii vulnerabil în preajma celor care țin la tine și cere ajutor atunci când simți că nu te descurci singur/ă.
Totodată, caută să oferi, să ai un impact pozitiv asupra oamenilor din comunitatea ta. Fie că vorbim de ajutorul oferit unui bătrân ce are nevoie de cumpărături sau senvișul pe care îl cumperi pentru cerșetorul din fața magazinului, investiția în societate este indirect o investiție în bunăstarea ta.
Pe scurt, când simți că aluneci în depresie, nu căuta să faci doar lucruri pentru tine; fă ceva pentru ceilalți.