Mind Education

Carte bună: Limite

”Limite – Când să spui da și cum să spui nu pentru a prelua controlul asupra vieții tale” este o carte ce mi se pare esențial de citit atunci când ne dorim să stabilim relații sănătoase cu noi înșine și cu cei din viața noastră. Limitele sănătoase stau ca fundament la starea de bine, la bucuria de a trăi, de a fi în relații în care să putem crește, să evoluăm împreună.

Dr. Henry Cloud și dr. John Townsend, autorii acestei cărți minunate, carte care a fost și premiată, (mai multe informații despre complexitatea muncii lor găsiți aici: https://www.cloudtownsend.com/) ne învață despre cum să stabilim limite sănătoase în relațiile cu părinții, partenerul de viață, copiii, prietenii, colegii de birou și nu în ultimul rând cu noi înșine. Psihologi și preoți la bază, cartea oferă deopotrivă învățături provenite din experiența lor vastă de muncă, din terapie și consultanță în business cât și din Religie – Creștinism. Despre perspectiva lui Dumnezeu asupra vieții și asupra relațiilor dintre oameni astfel încât să fim conștienți de contribuția noastră asupra celorlalți, să ne ajutăm reciproc, să ne rănim mai puțin unul pe celălalt.

Citind cartea, primim răspunsuri valoroase la întrebări precum: Ce sunt limitele? Pot stabili limite și să mai fiu o persoană iubitoare? De ce mă simt vinovat când mă gândesc să impun limite? Cum știu care este limita sănătoasă atunci când vorbim despre relația cu copiii? Cartea este cel mai complet și complex text pe care l-am citit în privința limitelor și cuprinde trei părți:

1. Ce sunt limitele și 10 legi ale limitelor: cum funcționează limitele și cum ajungem să avem dificultate în demersul stabilirii de limite. Aici autorii aduc în discuție câteva principii de viață ce ne pot fi prieten sau inamic în stabilirea de limite: puterea, respectul, motivația, evaluarea, proactivitatea, invidia, expunerea etc.

2. Limitele și conflictele – cum se manifestă lipsa de limite și limitele defectuoase asupra conflictelor în familie, cu prietenii, cu copiii, în activitatea profesională și asupra limitelor față de noi înșine.

3. Cum dezvoltăm limite sănătoase – pași practici și idei în direcția stabilirii de limite sănătoase precum și efectul direct asupra stării de bine, asupra bucuriei de viață.

Cred că cel mai valoros lucru pe care îl aduce această carte este faptul că este plină de exemple, de cazuri practice din toate ariile vieții noastre. Toate cazurile sunt reale, din experiența de muncă a autorilor și toate sunt prezentate sub forma evoluției personajelor de a stabili limite sănătoase în ariile cu dificultate din viața lor.