Mind Education

Carte bună: Mama. Ultima îmbrățișare. Ce ne spun emoțiile animalelor despre noi înșine

Mama. Ultima îmbrățișare. Ce ne spun emoțiile animalelor despre noi înșine” este ultima carte scrisă de Frans de Waal, apărută la editura Humanitas. Dacă nu sunteți la prima lectură a acestui autor, vă veți reîntâlni cu ideile lui despre lumea interioară bogată și nu chiar atât de diferită de a noastră, cea a animalelor.  Iar dacă sunteți la prima lectură, vă invit să vă lăsați purtați printre paginile lui, într-o lume în care, după cum spune și el, oamenii și animale nu sunt atât de diferiți pe cât încearcă unii să susțină.

Frans de Waal este doctor în zoologie și etologie. A publicat sute de articole ştiinţifice despre comportamentul primatelor, iar cărțile lui vorbesc despre moralitate, cultură sau religie prin prisma comparației dintre oameni și animale.

În această carte, autorul explorează bogăția emoțională a vieții animalelor, bogăție pe care, de multe ori, presupunem că o întâlnim doar la noi, oamenii.

„…Dar având în vedere cât de asemănător cu noi acționează animalele, că împărtășesc reacțiile noastre fiziologice, au aceleași expresii faciale și posedă același tip de creier, n-ar fi oare cu adevărat straniu dacă experiențele noastre interne ar fi radical diferite?“ -Frans de Waal

O cunoaștem mai întâi pe Mama, o bătrâna femelă cimpanzeu dintr-o grădină zoologică. Prezența emoțiilor în toată existența ei este vizibilă atât în interacțiunile cu grupul, dar și cu oamenii, în special cu persoana cu care a creat, de-a lungul anilor, o relație aproape umană.

În afară de povestea ei, în această carte, apar multe alte povești și studii științifice cu animale, în care putem observa capacitatea lor de a experimenta emoții, la fel ca și noi.

Comportament prosocial, a ține cont de nevoile celorlalți, recunoștință, iertare, nevoie de răzbunare, planificare sau sărut de împăcare, sunt doar câteva dintre comportamentele pe care, în mod surprinzător sau nu, le putem observa la aceste ființe.

De ce recomand această carte?

Pentru că ideile pe care le susține nu se bazează doar pe observație, ci pe foarte multe experimente științifice.

Și pentru că este o lectură plăcută, caldă… Este despre emoții…ale animalelor, dar, în același timp, ale noastre.