Carte bună: Mindfulness pentru începători

”Cum pot face să nu mă mai îngrijorez cu privire la viitor și să mă bucur mai mult de ce am?” este o întrebare pe care o aud deseori în conversație cu persoanele cu care lucrez. Mintea umană hoinărește mult și uneori pare că nu există o cale de a o opri. Face planuri pentru ce urmează să se întâmple, creează scenarii de tot felul, construiește liste, regândește conversații din trecut, repetă unele informații, rezolvă în avans diverse situații și e în continuă mișcare. Pe de o parte, este o mare bucurie că avem această abilitate, însă pe de altă parte poate deveni copleșitor să fii mereu în altă parte decât aici.
Mintea noastră este structurată mai mult pentru supraviețuire și mai puțin pentru a aduce fericire și o stare de bine crescută, astfel încât avem nevoie să dezvoltăm o serie de abilități. Cartea ”Mindfulness pentru începători”, de Jon Kabat-Zinn, are scopul de a antrena această atenție spre momentul prezent, care de multe ori nu vine cu ușurință. Lectura este una ușoară, presărată cu informații științifice simple, exemple și exerciții practice, care permit aprofundarea practicii zilnice.
A fi mindful nu este ceva departe de noi, la care nu avem acces. Cu toții avem această abilitate în interiorul nostru, iar ceea ce avem nevoie este să o redescoperim, zi de zi. Mindfulness este despre a observa ce se întâmplă cu noi, despre a readuce atenția în momentul prezent, ori de câte ori ea fuge în altă direcție. Nu are legătură cu a fi zen sau a avea întotdeauna răspunsurile potrivite. Uneori, a fi mindful presupune tocmai a observa atunci când reacțiile noastre sunt inadecvate. Mindfulness este și atunci când conștientizăm în moment că modul în care ne comportăm nu este cel pe care ni-l dorim.
O practică de minfulness începe simplu, prin a te opri din a face orice altceva și a fi în momentul prezent. Care este puntea de legătură cu acest moment? Corpul nostru. Astfel, a observa și a ne conecta la simțurile corpului este cel mai la îndemână exercițiu pentru a cultiva starea de prezență.
- Observă în jurul tău lucrurile pe care le poți vedea. Privește cu deschidere și curiozitate încăperea în care te afli ca și cum ai fi pentru prima oară în ea. Ce obiecte îți atrag atenția? Ce culori poți observa? Care sunt formele lucrurilor din jurul tău?
- Conectează-te cu auzul tău și observă sunetele din jur. Fii doar un observator pentru acestea și evită să le cataloghezi drept plăcute/neplăcute. Este ceva nou? Apare vreun sunet de fundal căruia nu i-ai acordat atenție până în acest punct?
- Ia un obiect în mână și simte-i textura. Observă cum se simt degetele tale atunci când ating suprafața obiectului. Cât de greu este acesta? Ce calități are? Este moale, fin, aspru, greoi? Notează mental aceste aspecte, fără să le dai vreo nuanță de bine/rău.
- Următorul simț este cel al mirosului. Te invit să observi mirosurile din cameră sau să apropii un obiect și să te conectezi cu acesta prin simțul mirosului. Poate nu se simte nimic – și observăm absența senzației. Poate este ceva nou, nesesizat până acum. Păstrează curiozitatea de a face acest lucru, ca și cum ar fi prima oară.
- Am ajuns la simțul gustului, iar pentru asta vei avea nevoie de un aliment. Important este să te conectezi cu fiecare senzație pe care o ai la nivelul acestui simț. Ce gusturi apar? Pe câte dintre ele le pot observa în acest aliment? Are mintea vreo tendință de a le cataloga drept gustoase?
În continuare, găsești o practică înregistrată chiar de autorul cărții: