Mind Education

Carte bună: Minți împrăștiate – originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție

Astăzi vă recomand „Minți împrăștiate”, o carte despre tulburarea de deficit de atenție (ADD sau ADHD) scrisă de doctorul Gabor Maté . Tulburarea deficitului de atenție (ADD) a devenit un subiect foarte controversat în ultimii ani. Spre deosebire de alte cărți pe această temă care vorbesc mai mult despre fondul genetic, Gabor Maté pune accentul pe mediul social și emoțional, care, spune el, joacă un rol esențial atât în dezvoltarea cât și în vindecarea acestei afecțiuni. Practic, cu toate că nu ignoră faptul că genetica poate juca un rol în predispoziția unei persoane la ADD/ADHD, el pune accentul pe lucrurile pe care le putem controla: schimbări de mediu, dinamica familială și stilul parental.

Tulburarea deficitului de atenție are o varietate mare de simptome, de la urgență perpetuă, dificultăți de concentrare, durere emoțională, umor auto-depreciativ, probleme în relații, stimă de sine scăzută, neliniște și singurătate. Potrivit lui Gabor Maté, cele trei caracteristici majore ale ADD/ADHD sunt dificultatea de menținere a atenției, hiperactivitatea și controlul deficitar al impulsului.

Autorul vorbește despre tratamentul traumelor timpurii și cum, datorită plasticității creierului, ele pot fi reparate și vindecate. El consideră că, în ciuda impactului pe care îl au experiențele dificile din perioada de dezvoltare, mai târziu în viață, un mediu diferit și identificarea nevoilor sănătoase pot face minuni în ceea ce privește remodelarea tiparelor învățate. Maté consideră că problemele comune ale persoanelor cu ADD/ADHD sunt frica de intimitate și angajamentul și insistă ca medicii și psihoterapeuții să le ia în calcul și să le abordeze în lucrul cu pacienții.

Ce îmi place la această carte este că Gabor Maté a scris „Minți împrăștiate” bazându-se pe experiența proprie, pe anii de practică, dar și pe studii de cercetare din domeniu. Modul în care scrie autorul oferă speranță pentru persoanele care se confruntă cu această afecțiune. Consider că este o lectură esențială pentru părinți – și pentru oricine este interesat despre cum experiențele timpurii modelează biologia și psihologia creierului uman. Ediția în limba română este în curs de apariție la editura Herald. Spor la citit!