Mind Education

Carte bună: Miracolul băieților, Michael Gurian

Michael Gurian studiază, publică și profesează în domeniul diferențelor de gen de peste 20 de ani. În „Miracolul băieților”, recent tradusă la Editura Trei,  el aduce în discuție stâlpii pe care este necesar să se sprijine educația, creșterea unui băiat – relația cu mama, relația cu tatăl, povestește despre rănile cu care un băiat pleacă din aceste relații – simbioza, respingerea, rușinea de a fi defect. „Este necesar ca iubirea dintre mamă și fiul ei să evolueze odată cu timpul. Mama trebuie să îi dea voie fiului să plece în lumea bărbaților. Ceea ce poate mama nu realizează este că desprinderea nu este benefică numai pentru fiu, ci și pentru ea însăși. Dacă nu îi poate da drumul, ea nu poate trece într-o altă etapă a vieții sale. Va continua să trăiască prin fiul său, nu pentru ea însăși. Are acum nevoie de ajutor de la bărbații din viața fiului ei. Dacă aceștia nu intervin, se va agăța de fiul ei în moduri nenumărate, iar acesta va trece în viața adultă simțindu-se prins într-o lume care nu este a lui.”

În ceea ce privește relația cu tatăl, Gurian arată că nu atât indisponibilitatea emoțională a bărbaților este marea problemă, nici până acum aceștia nu au fost altfel, ci mai degrabă desprinderea familiei de comunitate, de unchi, de veri, de bunici și de aici lipsa unor modele masculine, cu consecințe asupra modului în care băieții își integrează masculinitatea.

De asemenea, ca și în celelalte cărți ale sale, Gurian subliniază importanța pe care comunitatea și mentorii o au pentru băieți, sprijinul pe care îl găsesc în exteriorul familiei, sprijin ce îi ajută să își completeze lumea interioară, să își asume cu curaj un rol, cu sens și rost.

Toți acești stâlpi însă nu au sens fără a înțelege biologia băieților, un capitol întreg povestește despre aceste diferențe și ce au nevoie de la noi, adulții, părinți, bunici, profesori, pentru a-i învăța să se bucure cu adevărat de ei înșiși – nevoia de spațiu, de mișcare, de a experimenta, diferența în exprimarea emoțiilor, modul în care ei se relaxează.

Lectură plăcută și să ne bucurăm cu adevărat de „Miracolul băieților” din viața noastră.

Cartea „Miracolul băieților” are, în perioada 22 – 28 iunie 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.