Carte bună: Miracolul fetelor

Cartea bună de astăzi este o apariție nouă de la editura ASCR, de abia fiind tradusă în limba română, însă un text ce a apărut în engleză încă din 2002. Este vorba de „Miracolul fetelor” scrisă de Michael Gurian.
Cel mai probabil ați auzit sau ați citit „Miracolul băieților”, o carte foarte valoroasă pentru înțelegerea băieților și care l-a propulsat pe Gurian ca un expert în psihologia băieților și datorită căreia majoritatea cititorilor sunt surprinși să afle că autorul are de fapt 2 fiice.
Cartea a fost o surpriză și pentru mine pentru că aduce în discuție noi perspective asupra înțelegerii și creșterii fetelor și mi-a arătat cât de multă nevoie avem de un echilibru în creșterea lor – de la modul în care privim și încurajăm stima lor de sine, până la mituri vechi și teorii noi cu privire la feminism. De exemplu, autorul ne provoacă să răspundem la întrebarea dacă mai sunt actuale ideile feminismului timpuriu. Deși el încurajează egalitatea de gen, totuși ne atrage atenția asupra naturii femeilor, atât de complexă și diferită de a bărbaților; despre acel imperativ al apropierii ce le caracterizează pe fete/femei. Să le sprijinim pe fete să-și găsească drumul, fără să punem presiune asupra lor când vine vorba de alegerea și urmarea unei cariere în detrimentul alegerii de a-și întemeia o familie sau de a fi independente în detrimentul naturii lor firești de a fi în relații stabile, de a-și nega feminitatea în favoarea competiției și masculinizării. Sau, o altă idee la care să reflectăm, ce fel de relații ne dorim pentru fetele noastre și cum le sprijinim? Oare vorbindu-le despre cât de plini de defecte, violenți sau misogini sunt bărbații? Iar că femeile sunt doar niște victime? Cum vor reuși fetele să aibă relații bazate pe buna înțelegere dacă sunt învățate că băieții/bărbații le sunt mai degrabă potrivnici?
Tocmai de aceea autorul face o pledoarie pentru femeism (nu pentru feminism), accentuând nevoia de a înțelege mai mult universul ascuns al fetelor și biologia feminității (ciclul hormonal/lunar și sistemul endocrin al fetelor). Sunt lucruri pe care, deși noi femeile le trăim, le luăm ca atare, fără a le acorda o importanță, fără să știm să le vorbim fetelor noastre despre ele. Sunt lucruri care și pe noi femeile ne vor ajuta să ne înțelegem mai mult – ex. dacă am observat vreun simptom premenstrual, cum anume ciclul hormonal ne modifică dispoziția și nevoile în fiecare lună, dar și nevoia ca bărbații din viața noastră să înțeleagă și ei mai mult această perioadă și să ne sprijine mai mult. Gurian atrage atenția asupra unor lucruri atât de firești și prețuite în comunitățile indigenilor, dar care, în lumea civilizată, sunt ignorate.
Pe lângă faptul că explică cum funcționează mintea fetelor, prezentând în detaliu diferențele de dezvoltare a creierului la fete și la băieți, autorul vorbește și despre nevoile „normale” ale fetelor, pe categorii de vârstă. Ce nevoi au fetele de la mamă (inclusiv mama vitregă) și de la tată, dar și cum protejăm dezvoltarea lor emoțională.
Mai mult, mi-a atras atenția asupra rolului disciplinei în creșterea lor. Câtă nevoie au fetele de o ordine, de rutine, de disciplină. Pentru că nu doar emoțiile lor sunt importante și dezvoltarea lor emoțională, dar și caracterul lor. Am rămas așadar în minte cu ideea că înainte de a stabili reguli și rutine, e nevoie să ne stabilim un obiectiv supraordonat. Că stima de sine a fetelor nu trebuie să fie obiectivul nostru principal (că e normal ca în unele etape fetele să aibă o stimă de sine scăzută), ci să avem în vedere și formarea caracterului lor. Că a avea așteptări mari (nu exagerate!) de la fiicele noastre e ceva ce le ajută să se dezvolte și să aibă chiar mai multă încredere în ele. Și că fetele au nevoie de noi să le fim aproape, indiferent de vârsta lor și să le sprijinim, fără să încurajăm victimizarea, sensibilitatea sau, din contră, competiția și masculinizarea lor.
Este o carte complexă, care pe lângă explicații care au la bază studii științifice, vine cu recomandări concrete legate de treburile gospodărești, accesul la media, viața spirituală, răzvrătirea fetelor, relațiile lor romantice și cum să le protejăm inocența, dar și maturizarea lor. O carte care va fi un sprijin nu doar pentru a ne crește fiicele, dar și pentru a ne înțelege pe noi, femeile, mai mult.