Mind Education

Carte bună: Muzicofilia – povestiri despre muzică și creier

Săptămâna aceasta vă recomand o carte scrisă de celebrul psihiatru Oliver Sacks, „Muzicofilia – povestiri despre muzică și creier”. Dacă menționez piesa „Dunărea albastră” sau altă melodie pe care ați tot auzit-o de-a lungul timpului sau recent, cel mai probabil vă va răsuna în minte și poate chiar o veți fredona. Ni se pare firesc, așa funcționăm. Totuși, cum este procesată muzica în creierul nostru? Muzica a făcut parte din toate culturile de-a lungul întregii istorii. Totuși, cu ce scop a apărut, de ce a evoluat? La ce le-a fost de folos oamenilor? Cum declanșează muzica anumite trăiri? Cum este procesată muzica de oamenii care au anumite afecțiuni? 

Oliver Sacks a lucrat cu pacienți cu diverse afecțiuni neurologice din dorința de a-i sprijini să își dezvolte o stare de bine. El a scris numeroase cărți despre cazurile diverse pe care le-a întâlnit, cu scopul de a răspândi cunoașterea despre aceste afecțiuni într-un mod uman, cald. Cu înțelegerea a ceea ce se întâmplă dincolo de comportamentele pe care mulți oameni doar le cataloghează, din afară, drept „bizare”. Odată ce ne uităm la mecanismele invizibile ochilor, lucrurile încep să aibă sens. În această carte, autorul vorbește în stilul său cald despre diverse patologii care au legătură cu auzul și răspunsul pe care oamenii îl au la sunete și muzică. „Muzicofilia” este despre impactul, atât pozitiv cât și negativ, pe care muzica îl are asupra creierului – curios, misterios și pe alocuri inexplicabil încă. Se pare că creierul unui muzician poate fi depistat cu mare ușurință dintr-o serie de scan-uri cerebrale ale mai multe persoane. Cum? Nu vă stric surpriza, găsiți în carte.

Autorul vorbește, de asemenea, despre un continuum între stările patologice și experiențele cotidiene pe care oamenii le au atunci când ascultă muzică. De exemplu, melodiile iritante care ne tot răsună în cap constituie un fenomen nu departe de halucinația muzicală. La un alt capăt al continuumului sunt și persoanele care au dificultăți în a înțelege și a „trăi” muzica. V-am captat cât de cât curiozitatea? Cartea conține povești și explicații care mai de care mai interesante și o recomand cu drag. Spor la citit!