Mind Education

Carte bună: Născuți pentru a învăța

Alex Beard este un fost profesor de engleză, care își începe cartea reflectând asupra experienței sale de predare. Cartea „Născuți pentru a învăța” documentează călătoria intelectuală a lui Alex Beard prin școlile și centrele de cercetare care l-au ajutat să înțeleagă cum ar trebui să arate o educație din secolul 21 și cum poate ajuta toți tinerii, nu doar pe cei mai capabili sau privilegiați, să înflorească.

Modul în care autorul vorbește despre sistemul de învățământ este eliberator. În loc de vechea narațiune polarizată „sistem bun; sistem rău ”, Beard ne arată imaginea de ansamblu și pune în discuție câteva lucruri esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și pentru educație. Învățarea pe tot parcursul vieții, prioritizarea primilor ani, cunoașterea plus creativitatea, utilizarea tehnologiei cu limite și, unul dintre cele mai importante lucruri, relația profesorului, mentorului și părintelui cu elevul.

Creierul, așa cum explică diferiți oameni de știință în această carte, prosperă atunci când stăpânim ceva dificil, mai degrabă decât prin simplificarea sarcinilor. Și, pentru oameni, procesul de învățare este intrinsec social. De aceea, printre altele, cel mai bun motivator este o relație bună cu autoritatea: să te simți văzut, apreciat, sprijinit să te dezvolți și să devii autonom. La fel, empatia, autocontrolul și reziliența sunt niște abilități cheie pe care autorul pune accent.

Ce îmi place cel mai mult la această carte este faptul că autorul se uită în perspectivă la educație și învățare, ia în calcul toți factorii implicați în acest proces. Se uită la cel care învață într-un mod uman și discută despre toate elementele care ne ajută să fim motivați. Prin anecdote și studii, Alex Beard ne poartă prin școlile din Londra, Silicon Valley și Coreea de Sud până în cele din Finlanda. Astfel, ajunge la câteva concluzii cu relevanță universală pentru sistemul de învățământ și arată cât de important este rolul profesorului în procesul de învățare.