Carte bună: Nudge. Cartea ghionturilor pentru decizii mai bune legate de sănătate, bogăţie şi fericire
Lucrarea Nudge – o lectură captivantă și utilă pentru oricine își dorește să înțeleagă mai bine mecanismele minții umane, cum funcționează ea și cum ne putem folosi gândirea astfel încât să luăm decizii cât mai înțelepte. De la sănătate, bani și politici publice până la viața romantică, autorii prezintă o serie de studii care reflectă distorsiunile firești ale minții noastre și ce „ghionturi” îi putem oferi pentru a o redresa.
Spre exemplu, evenimentele recente au un impact mai puternic asupra comportamentului și fricilor noastre decât cele îndepărtate în trecut. Eventualitatea ca o persoană să-și cumpere poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale e puternic influențată de experiențele recente. S-a arătat că, la puțin timp după un cutremur, achizițiile de asigurări cresc vertiginos, apoi încep să scadă, odată cu estomparea amintirilor intense. În plus, atribuim cauzelor de deces ușor de imaginat o probabilitate mai mare ca ele să apară. Dacă ai trecut prin experiența unui cutremur, ești mai înclinat să crezi în șansa de apariție a seismelor decât dacă doar ai citit. Cu alte cuvinte, prezicem frecvența unui eveniment bazându-ne pe cât de ușor de vine un exemplu în minte. Cauzelor de deces mai puțin spectaculare și drept urmare, mai greu de imaginat (spre exemplu, crizele de astm), li se atribuie o probabilitate mai scăzută, deși se întâmplă mai frecvent decât primele.
Un alt fenomen frecvent întâlnit este aversiunea față de risc și tendința de a persevera pentru un scop în care am investit foarte mult, deși avem dovezi repetate că nu reușim să-l realizăm. Astfel de ambiții pot fi uneori costisitoare și ne fac să ignorăm semnalele care ne indică probabilitatea foarte mică de reușită în ceea ce ne-am propus. Dacă ești reticent să renunți la ceea ce ai, pentru că nu vrei să suferi o pierdere, atunci vei spune „nu” unor târguri mai profitabile pe care altfel le-ai fi putut face. În cel mai fericit caz, aversiunea la risc produce inerție. Oamenii au o preferință pentru statu-quo, ceea ce îi determină să continue să facă lucrurile în același mod, doar pentru că în mod tradițional așa s-au făcut, deși asta poate avea mai multe dezavantaje decât beneficii.
E bine să fim conștienți de toate aceste erori ale minții noastre, pentru a preveni costurile și a ne crește eficiența în procesul de luare de decizii – aplicat în viața profesională, socială și personală. Alegerile depind în parte și de modul în care sunt formulate problemele. De exemplu, oamenii reacționează foarte diferit la informația „90% din cei 100% supraviețuiesc în urma unei operații” vs „10% din 100% mor” – deși contextul celor două afirmații este același. Autorii Richard Thaler, profesor de științe comportamentale, câștigător al Premiului Nobel în Economie și Cass Sunstein, profesor de drept și economie comportamentală, ne oferă o sumedenie de exemple prin care putem descoperi mai bine ce stă la baza deciziilor noastre și cum le putem îmbunătăți.