Mind Education

Carte bună: O educație emoțională

Ce este dragostea? Ce este fericirea? De ce am un sentiment constant de dezamăgire? De ce sufăr adesea, de ce sunt deconectat/ă de mine? De ce am fost reactiv/ă cu persoana la care țineam cel mai mult? De ce vreau să fiu singur/ă și atunci când sunt singur/ă tânjesc să fiu alături de alți oameni? Cine sunt și ce vreau? Câteva dintre multele întrebări pe care și le pun oamenii și pe care le abordează Alain de Botton în cartea pe care v-o recomand săptămâna aceasta: „O educație emoțională”.

Alain de Botton și-a dedicat cea mai mare parte a carierei organizației pe care a fondat-o: „The School of Life” („Școala vieții”, în traducere). Organizația este dedicată educației emoționale și a stării de bine și le promovează prin tot felul de materiale și filmulețe interesante și bine documentate. La fel ca site-ul organizației, cartea este împărțită în mai multe subiecte majore: Sinele, Ceilalți, Relațiile, Munca și Cultura.

Cartea oferă patru indicatori ai sănătății emoționale care cred că sunt destul de valoroși pentru a evalua unde vă aflați și dacă faceți progrese în această călătorie:

Iubirea de sine: Cât de mult putem fi prieteni cu noi înșine și să rămânem de partea noastră?

Transparență și acceptare: Poți explora în mod conștient gândurile și reacțiile tulburătoare sau neplăcute pe care le ai și le poți accepta, integra, fără judecată sau reactivitate?

Comunicare: Putem, cu răbdare și în mod rezonabil, să transmitem celorlalți ceea ce intenționăm, de fapt?

Încredere și reziliență: Cât de ușor am putea supraviețui unei provocări , cum ar fi un discurs pe care trebuie să-l ținem, a unei respingeri romantice, a unei crize financiare? Cât de rezilienți suntem?

„O educație emoțională” se bazează pe zece ani de cercetări esențiale și transformatoare despre inteligența emoțională. Ce îmi place cel mai mult este că se concentrează pe subiecte foarte valoroase și de interes într-un mod simplu și practic: înțelegerea de sine, înțelegerea relației cu cei din jur, productivitatea la locul de muncă, tolerarea greșelilor sau a eșecului și exersarea rezilienței. Mesajul transmis este realist în ceea ce privește suferința umană, optimist în ceea ce privește potențialul uman și reconfortant pentru o lume care are atât de mare nevoie de consolare.

Spor la citit!