Mind Education

Carte bună: O istorie a copilăriei, Colin Heywood

O istorie a copilăriei – Copiii în Occident din Evul Mediu până în epoca modernă. Colin Heywood – Editura Trei, 2017 – este cartea bună de azi. M-a atras titlul cărții fără să-l mai fi citit pe autor, cu o mare curiozitate, și în calitate de părinte, dar și ca terapeut de familie și cuplu. Cum era relația părinților cu copiii lor în alte vremuri? Care era viața copiilor? Mă ajută mult înțelegerea istoriei pentru a înțelege prezentul și provocările pe care le avem în relația adulților, părinți și profesori, cu copiii. De ce atât de mult abuz în relații și greutatea de a avea relații intime, fără să fim punitivi. Să înțeleg cât de adânci și îndelung exersate sunt din istorie mecanismele de protecție ale copiilor și viitorilor adulți. De la perioade în care copiii la vârsta de 5-7 ani erau azvârliți în lumea adulților, prin muncile pe care trebuiau să le facă și modul în care își petreceau timpul, fără o tranziție între copilărie și vârsta adultă. Sau perioadele în care copilul era glorificat, însă la scurt timp după nașterea lui era crescut de doici și rupt emoțional de mamă și tată. De la perioade în care se credea că Adevărul șade în gura copiilor, la tandrețea și apropierea nasc și întrețin disprețul și sfruntarea copiilor.

Perioade mari din istoria omenirii copilăria a fost ignorată, pentru că copiii erau considerați ca fiind incompleți până deveneau adulți. De exemplu, copilul mai mare devenea un substitut pentru mamă și tată și mulți copii în fapt se creșteau unii pe alții. Autorul aduce în discuție multe subiecte extrem de interesante pentru care vă recomand cartea – care era rolul mamei și cum a evoluat el, care era rolul tatălui, a jucăriilor și timpului liber al copiilor? Cum am evoluat istoric la modul în care astăzi ne percepem relația cu copiii noștri? Un text foarte interesant și util pentru profesori, terapeuți, părinți și mai ales pentru cei care susțin cursuri și workshop-uri despre relația părinte-copil.

Cartea „O istorie a copilăriei ” are, în perioada 26 oct. – 1 nov. 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.