Mind Education

Carte bună: Oameni anxioși

Vă recomand astăzi cartea „Oameni Anxioși”, scrisă de Friedrik Backman. O poveste construită ingenios despre puterea durabilă a relațiilor, iertării și speranței – lucrurile care ne salvează, chiar și în cele mai neliniștite vremuri.

Este aproape Revelion într-un mic oraș suedez, când un părinte tulburat, speriat că nu-și poate plăti chiria și facturile, și cu frică să nu piardă custodia copilului, încearcă să jefuiască o bancă. Când acest lucru nu funcționează și poliția se apropie, făptașul, care poartă o mască de schi și un pistol de jucărie, fuge într-o clădire de apartamente din apropiere și ajunge neintenționat la vizionarea unui apartament scos la vânzare. Se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători. De aici începe descoperirea fiecărui personaj și puteti vedea încet-încet legătura cu titlul cărții.

Fiecare dintre personajele din carte începe ca fiind relativ normal. Exact modul în care ai percepe un străin în viața de zi cu zi. Dar, pe măsură ce cunoașteți ostaticii, poliția și tâlharul, vedeți cât de umani sunt. Cu ciudățenii și nesiguranțe la fel ca noi toți. Cu toții avem un fel de neliniște care ne face să acționăm sau să reacționăm într-un anumit mod. Personajele au trăsături și defecte care le fac umane, lucru care te face să te identifici cu anumite stări și reacții ale lor. Pe măsură ce autoritățile și mass-media înconjoară sediul, oamenii dezvăluie propriile nemulțumiri, răni, secrete și pasiuni. Niciunul nu este în întregime cine pare să fie la început.

Lumea interioară a fiecăruia, motivele din spatele comportamentelor și reacțiilor sunt profund explorate de-a lungul cărții, iar personajele sunt conturate într-un stil realist. Ei au puține în comun, dar sunt ținuți împreună într-o situație neobișnuită, incertă, și forțați să interacționeze. Pe măsură ce misterul se dezvăluie, la fel se întâmplă și cu straturile fiecărui personaj.

Această carte este o portiță care te face să te gândești înainte de a acționa și te determină să îi consideri pe ceilalți la fel de umani pe cât te consideri tu. „Oameni anxioși” încurajează cititorul să fie mai atent, mai prezent și mai empatic. Oamenii diferiți, natura lor reală și istoricul lor de viață sunt elementele care au cel mai mare impact.

Plin de umor, de compasiune și înțelepciune, autorul evidențiază importanța efortului de a săpa puțin mai adânc, dincolo de preconcepții și primele impresii, pentru a descoperi și aprecia profunzimea unei persoane.