Mind Education

Carte bună: Oamenii – scurtă istorie despre cum am stricat totul

Cartea bună pe care o recomand azi este: „Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul”, scrisă de jurnalistul Tom Phillips. Autorul ne poartă printr-o călătorie în timp, încă de la începuturile omenirii, și povestește, într-un mod ghiduș și amuzant, despre multe dintre „greșelile” colosale din istorie. El vorbește despre aceste „scăpări” ale semenilor noștri și pune accentul pe impactul de lungă durată pe care ele l-au avut, dar și asupra modului în care ne-am descurcat ca omenire în ciuda obstacolelor și a dificultăților pe care le-am întâmpinat.

Tom Phillips explică modul în care creierul uman este viciat de evoluție, ceea ce justifică oarecum procesul nostru de luare a deciziilor. Fiecare capitol din carte se concentrează pe câte un subiect, cum ar fi daunele aduse mediului sau colonialismul, și oferă multe exemple despre modul în care, de-a lungul existenței sale pe planetă, omul a luat decizii de-a dreptul proaste uneori. Studiul lui Phillip este plin de fapte interesante și lecții din istorie și ne împinge să privim lumea modernă și ca pe o sumă a erorilor anterioare ale umanității, nu numai prin prisma reușitelor pe care le-am avut. Din acest punct de vedere, cartea oferă o viziune de ansamblu, mai sănătoasă și reală, asupra trecutului nostru.

Cartea este scrisă într-un limbaj conversațional, informal. Tom Phillips ia un subiect cât se poate de serios și real, abordează fapte concrete din istorie într-un mod care s-ar putea, totuși, să nu fie plăcut pentru oricine, având în vedere că pe alocuri vorbește despre întâmplări cu adevărat grave. Însă, chiar dacă pune aceste evenimente într-o perspectivă umoristică, este clar că nu-i sunt indiferente și le ia în serios. Poate fi o modalitate mai accesibilă de a învăța istorie și, în același timp, de a vă aminti că nu de fiecare dată când faceți o greșeală este de-a dreptul tragic.

Ce îmi place foarte mult la această carte este faptul că autorul evidențiază modul în care oamenii au găsit soluții și s-au adaptat, chiar și în cele mai dificile momente. Scrisă cu mult umor, cartea oferă o perspectivă umană, flexibilă și amuzantă asupra istoriei.