Mind Education

Carte bună: Obiceiuri bune, obiceiuri rele

Obiceiuri bune, obiceiuri rele. Știința de a face schimbări pozitive, care  rezistă - LaDouaBufnite

La începutul carierei sale academice, psihologul Wendy Wood a observat o tendință: mulți dintre colegii ei, absolvenți  și profesori, se străduiau să își facă treaba într-un mediu academic extrem de exigent, dar nestructurat. Inteligența, talentul și motivația nu păreau să aibă importanță. De ce a fost atât de ușor să ia decizia inițială de schimbare, dar atât de greu să mențină obiceiurile pe termen lung? Voința nu părea să fie problema – colegii ei doreau și încercau să se schimbe – deci ce era? În ultimii 30 de ani, Wendy a căutat răspunsurile la aceste întrebări. Recent, ea a scris cartea pe care v-o recomand cu mare drag, „Obiceiuri bune, obiceiurile rele: Știința de a face schimbări pozitive, care rezistă”.

Obiceiurile sunt un mecanism de învățare. Tot ce trebuie să facem este să repetăm ​​ceva, să fim răsplătiți pentru asta și învățăm un obicei. În cercetările pe care le-a făcut, autoarea a constatat că aproximativ 43% din ceea ce fac oamenii în fiecare zi se repetă în același context, de obicei în timp ce se gândesc la altceva. Ei reacționează automat fără să ia cu adevărat decizii. Un obicei este un fel de scurtătură mentală pentru a repeta ceea ce am făcut în trecut, care a funcționat pentru noi și ne-a adus o recompensă sau ne-a satisfăcut, fie și iluzoriu, o nevoie.

În prima secțiune a cărții vorbește despre neuroștiințe, și explică ce sunt obiceiurile, cum se formează și cum se mențin în creier. În a doua secțiune vorbește despre patru moduri prin care să-ți controlezi obiceiurile, cum ar fi adaptarea strategiilor și cum să construiești  obiceiuri noi. În secțiunea finală vorbește mai mult despre studii, cercetări și informațiile pe care le-a descoperit în munca ei.

Mie mi-a plăcut foarte mult faptul că autoarea vorbește despre rezultatele studiilor și cercetărilor pe care le-a condus și pe care le-a descoperit într-un mod foarte clar, ușor de înțeles și structurat. Pe baza lor, propune recomandări folositoare pentru cei care își doresc să schimbe obiceiuri nesănătoase sau să dobândească noi obiceiuri și se poticnesc pe drum.