Mind Education

Carte bună: Omul care își confunda soția cu o pălărie

Cartea bună pe care v-o recomand astăzi are un titlu mai neobișnuit: „Omul care își confunda soția cu o pălărie”, scrisă de Oliver Sacks. Veți descoperi o colecție de 24 de studii de caz ale unor pacienți diagnosticați cu diverse tulburări neurologice legate în primul rând de deteriorarea emisferei drepte a creierului.

Sunt poveștile unor oameni care, ca urmare a unor afecțiuni ale creierului, manifestă tot felul de percepții distorsionate ale realității: pacienți care și-au pierdut memoria și nu își mai amintesc o mare parte a trecutului lor; persoane care nu mai sunt capabile să recunoască oameni și obiecte comune; persoane care au ticuri și grimase spontane sau care strigă obscenități involuntare; persoane care nu își mai recunosc anumite membre ale corpului. Deși sunt fascinante, aceste povești ar putea fi foarte inconfortabile dacă nu ar fi povestite în modul simpatic și profund uman în care le redă doctorul Sacks.

Prin aceste povești incredibile, puteți arunca o privire asupra modului în care percep realitatea persoanele cu deficiențe neurologice, o lume în care multe dintre lucrurile pe care de multe ori le luăm de bune și nu le mai apreciem, pentru unii oameni sunt provocări majore. De exemplu, titlul cărții este inspirat din cazul unui bărbat care recunoștea perfect obiectele din jur și formele abstracte, dar la ieșirea din biroul doctorului Sacks, a încercat să pună capul soției sale deasupra lui, crezând că este pălăria lui. Cum este posibil acest lucru? Vă las să descoperiți în carte.

Ce îmi place foarte mult la această carte este faptul că oferă o perspectivă asupra suferinței, pierderii, perseverenței și speranței pacienților doctorului Sacks. Modul în care autorul redă poveștile te face să înțelegi și să apreciezi misterul și puterea creierului. În afară de a descrie afecțiunile pacienților săi, Sacks vorbește în cartea sa și despre modul în care persoanele cu deficite într-o arie a percepției sau comportamentului, au adesea puncte forte în altele. Prin punerea în lumină a părților pozitive, Sacks oferă o perspectivă plină de speranță a modului în care mintea umană este capabilă să găsească forță chiar și în suferință.