Mind Education

Carte bună: Pacientul H.M.

Săptămâna aceasta vă recomand cartea lui Luke Dittrich, „Pacientul H.M. – o poveste despre memorie, nebunie și secrete de familie”. Este vorba despre cazul unui om care a venit cu multă cunoaștere pentru comunitatea științifică și a ajutat enorm la înțelegerea unor aspecte pe care cercetătorii nici nu le bănuiau la momentul respectiv, însă cu multă durere pentru omul Henry și pentru cei apropiați lui. 

H.M., sau Henry Molaison, un muncitor în fabrică, suferea de epilepsie severă. În 1953, el a fost supus unei operații de lobotomie. I s-a îndepărtat o mare parte din creier, printre care și o părticică mică, dar, după cum aveau să descopere ulterior oamenii de știință, cu un rol important pentru memorie: hipocampusul. Epilepsia s-a ameliorat, însă, încet, încet medicii și apropiații au observat că Henry a devenit amnezic și incapabil să își formeze amintiri noi pe termen lung. Oamenii de știință au devenit foarte curioși și interesați de situația lui Henry și așa a ajuns să fie cel mai studiat caz din istoria neuroștiințelor.

Cum spuneam mai sus, în urma cercetărilor și a studiului situației lui Henry, știința a avansat foarte mult, fiind un punct de pornire important în special în studiul memoriei. Însă, povestea pe care o spune Luke este despre mai mult de atât: este despre omul Henry, despre oamenii care au studiat cazul lui, comportamentele lor, pe alocuri abuzive. Povestea fascinantă din spatele unor descoperiri care au pus bazele multor cercetări importante pentru noi în prezent. Nu în ultimul rând, povestea pe care o spune Luke Dittrich este și despre bunicul lui, chirurgul care l-a operat pe Henry pe creier. De-a dreptul emoționant modul în care autorul călătorește în trecutul propriei familii și relatează situații greu de digerat și de integrat.

Ce îmi place foarte mult la această carte este unghiul din care Luke redă povestea, cum împletește faptele, datele, întâmplările și poveștile oamenilor implicați în tot acest studiu de-a lungul timpului. O poveste despre știință și oameni, cu o mare încărcătură emoțională și care te pune pe gânduri. Lectură plăcută!