Mind Education

Carte bună: Până să-ți dai seama. Motivele inconștiente pentru care facem ceea ce facem

Ce anume ne ghidează comportamentele, motivația, reacțiile? Cum ne-am format anumite interpretări, perspective, moduri de a vedea lucrurile? Ce ne face să luăm anumite decizii, să alegem într-un anumit fel? Ce se întâmplă în creierul nostru până să ne dăm seama? În cartea lui John Bargh, „Până să-ți dai seama”, apărută la editura Publica, veți găsi răspunsuri la aceste întrebări și la multe altele.

Titlul, tradus din engleză („Before you know it”), se referă la procesele invizibile, inconștiente, care au loc în creier înainte ca noi să avem o reacție, un comportament, să luăm o decizie, înainte să fim, de fapt, conștienți de ceea ce se întâmplă. De asemenea, autorul pune în perspectivă modul în care fiecare dintre noi ajunge să ne formăm interpretările, părerile și cum funcționează priming-ul asupra acestor filtre deja formate.

John Bargh este unul dintre cei mai celebri cercetători în psihologie socială din lume și s-a făcut cunoscut prin numeroase experimente creative care demonstrează natura minții noastre inconștiente. Autorul pune accentul pe cercetarea motivațiilor, obiectivelor, obiceiurilor, istoriei și mediului prezent și a importanței pe care îl au asupra comportamentelor noastre de zi cu zi.

În „Până să-ți dai seama”, Bargh ne conduce printr-o serie de cercetări interesante despre modul în care diferențele mici pot avea efecte mari asupra comportamentului nostru, de cele mai multe ori fără conștientizarea deplină a impactului lor. De exemplu, unul dintre cele mai celebre studii ale sale este despre cum este influențată părerea despre o persoană necunoscută atunci când ținem în mână băuturi calde sau băuturi reci. Se pare că senzația de căldură fizică poate activa zone din creier care ne determină să asociem căldura fizică cu cea umană, prin urmare părerea despre un necunoscut să fie „probabil este un om bun”. Desigur, aceste cercetări sunt foarte fragile și au multe limite, modul în care ne formăm părerea despre o persoană este mult mai complex și implică mai mulți factori, așa cum spune și autorul, însă de multe ori aceste subtilități ne influențează destul de mult părerea despre persoane, situații sau chiar despre noi înșine. De ce să nu le luăm în calcul?

Dacă luăm decizii foarte repede, trecând prin presupunerile, prejudecățile și interpretările noastre ascunse, înseamnă că răspunsurile rapide sunt de fapt mult mai predispuse erorii decât bănuim. Ne place să credem că suntem ființe raționale și deciziile noastre se bazează pe principii clare. Totuși, cum s-au format aceste principii și care sunt riscurile dacă nu suntem conștienți de ele?