Mind Education

Carte bună: Părinți liniștiți, frați fericiți, Laura Markham

Cartea bună recomandată astăzi este Părinți liniștiți, frați fericiți a Laurei Markham, autoarea unuia dintre cele mai citite bloguri pentru părinți AHA Parenting (http://www.ahaparenting.com/). Un text pe care îl recomand tuturor părinților și profesorilor, pentru că oferă alternative non-punitive ale rezolvării problemelor în relații și soluții practice pentru încurajarea de către adulți a dezvoltării abilităților de relaționare sănătoasă.

Un text pe care mi-aș dori să-l parcurgă fiecare educator și profesor alături de părinte mai ales datorită dificultăților de auto-control firești ale copiilor și nevoii lor de a fi sprijiniți. În loc să-l sfătuiți pe copil să răspundă cu agresiune la agresiune, sau să evite conflictele, ai o cale mult mai sănătoasă și de folos pentru toată lumea, chiar și pentru adulți. Cum îi învățăm pe copii empatia, cum îi învățăm să-și înțeleagă nevoile și să le exprime fără să se rănească și să rănească, sunt întrebări cu răspunsuri esențiale pe care le găsiți în cărțile Laurei Markham. Autoarea, fără să fie critică sau fără să fie îndârjită în mesajele pe care le comunică, are darul de fi pe înțelesul educatorului și părintelui și a vă oferi alternative cu multă compasiune și blândețe. Cum să nu mai țipi la copil sau să-ți pierzi controlul? Sau ce faci atunci când îți pierzi controlul și te simți vinovat că l-ai criticat sau pedepsit?

Dacă sunteți părinte și aveți un singur copil cartea este și pentru d-voastră pentru că vă ajută să îl sprijiniți pe copil în relațiile cu prietenii și colegii lui.

Dacă sunteți educator sau profesor, sunteți cel care contribuiți și aveți forța de a-i învăța pe copii ce înseamnă o relație sănătoasă, cum putem repara rupturile în relații, cum facem față conflictelor și tensiunilor fără agresiune și evitare. Școala este un spațiul al relațiilor. Cea mai puternică motivație a unui copil este relația cu d-voastră și ceilalți copii. Să îi învățăm să se bucure de relații bune!

Dacă sunteți părinte și aveți mai mulți copii, cartea este, cum îmi spuneau doi părinți, ca o gură de aer și speranță. Frații, surorile nu trebuie să aibă relații proaste, ci pot fi sprijiniți să fie buni prieteni. Caracterul lor și abilitatea lor de a menține relații bune pornește de la relația cu fratele sau sora. În această relație învață empatia, cooperarea, înțelegerea și respectul față de nevoile celuilalt, cauzele tensiunilor și conflictelor în relație, fără teama pierderii sau respingerii.

Lectură cu rost și folos vă doresc!

Cartea „Părinți liniștiți,  frați fericiți” are, în perioada 9 – 15 nov. 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.