Mind Education

Carte buna: Pentru binele tău, Alice Miller

pentru_binele_persp9

Pentru binele tău este noua carte tradusă în română și apărută la editura Herald a autoarei elvețiene Alice Miller. Poate v-ați întrebat de ce atât de mulți adulți se simt astăzi deprimați, reacționează agresiv sau sunt egocentrici, narcisici. Sau de ce atât de multă lume se plânge că nu mai are încredere în relații, fie ele de prietenie, colegiale sau de cuplu? De relații toxice și abuzive.

Sigur este, însă, că e greu să te vezi pe tine însuți ca fiind cel abuziv, manipulativ, critic. Disprețuitor, râzând de ceilalți, fiind ironic sau sarcastic. Sau, și mai mult, simțindu-te superior – îndreptățit să disprețuiești, să bârfești, să judeci.

Cert este că trăim într-un moment în care relațiile nu sunt grozave, iar puține mai au la bază loialitatea, respectul onest și reciproc. Vremuri în care relațiile se rup de la simple interpretări și nesiguranțe, altele care supraviețuiesc din motive greșite și nesănătoase – e vorba de cei care rămân împreună tocmai pentru că îi leagă o „patologie” comună, cum ar fi narcisismul, „disprețul în doi” sau, pur și simplu, un sentiment de superioritate împărtășit de amândoi.

Una peste alta, o lectură interesantă pe care vi-o recomand.