Mind Education

Carte bună: Poate ar fi bine să discuți cu cineva

Cartea bună de azi, „Poate ar fi bine să discuți cu cineva” a autoarei Lori Gottlieb este o lectură pe care v-o recomand, mai ales acum când în viețile noastre există și mai mult disconfort, nevoie de schimbare și a ne reașeza pe noi și în relații după această criză. Mai conștienți de cine suntem și mai dornici în a ne înțelege și a-i înțelege pe ceilalți. Și, cum spune și autoarea, pentru a câștiga acea onestitate emoțională de care avem mare nevoie mai ales în momente de confuzie și disconfort. Autoarea este psihoterapeut și povestește atât experiențele ei din cabinet, cât și aspecte din viața ei personală, ceea ce face ca textul să fie cu atât mai valoros datorită autenticității. Nu este cineva care pare să trăiască o viață „perfectă”, „din cărți” și dă sfaturi altora, ci are și ea propriul ei proces de transformare personală ca fiecare dintre noi.

Mi-a plăcut textul și pentru că punctează câteva mesaje foarte valoroase, cum ar fi de exemplu faptul că terapia funcționează când oamenii încep să se vindece, când se simt mai puțin deprimați sau anxioși și după ce au depășit criza. Acum suntem mai puțin reactivi, mai prezenți și mai capabili să facem schimbările de care avem mare nevoie. Însă din nefericire, tocmai în acest moment oamenii renunță pentru că se simt mai bine, când încă procesul de vindecare nici nu a început cu adevărat. A rămâne înseamnă a păstra un disconfort pe care ne dorim să-l evităm. Ideea de efort sperie și ne lenevim când ne este mai bine și am avea resurse pentru a ne vindeca. Însă partea bună este că mulți dintre noi ne păstrăm disponibilitatea pentru vindecare și acceptăm că va rămâne o zonă ce implică efort, durere și disconfort.

Când ne agățăm de o suferință, fie că este pierderea unei relații sau vrem cu obsesie să schimbăm ceva anume, mai ales la ceilalți, adesea este un semnal că ne uităm în altă parte. Nu acolo unde este propria noastră durere și zonă de dezvoltare.

Autoarea tratează multe subiecte, și foarte probabil, ca și mine, să vă regăsiți în anumite povești și subiecte care să poate fi o sursă de inspirație pentru propriul proces de vindecare. Vă doresc lectură plăcută și cât mai multă deschidere!

Vă recomand să îi urmăriți și TED-ul, dar și să îi citiți articolele în The Atlantic.