Mind Education

Carte bună: Pot face roboții dragoste?

Astăzi vin cu o recomandare de carte atipică, atât pentru blogul Mind Education, dar și pentru felul în care suntem obișnuiți să privim realitatea – Pot face roboții dragoste? publicată la editura Humanitas. Ce pot promite este că textul poate fi fascinant pentru oricine, deoarece explorează posibilitățile de ramificare a viitorului umanității. Cum va putea arată viață și funcționalitatea oamenilor peste nu foarte mulți ani, dacă o privim dintr-o combinație de perspective care includ tehnologia, biologia, intelectul, etica și moralitatea.

Cartea este o scurtă și concisă abordare a unor întrebări legate de conceptul de transumanism, mișcarea ce caută să îmbunătățească funcționalitatea și condiția umanității cu ajutorul științei și tehnologiei. Dintre întrebările care se regăsesc în carte sunt și: Își dorește cineva să trăiască o mie de ani? Oare inteligența artificială va distruge umanitatea? Ar trebui oamenii îmbunătățiți cu ajutorul tehnologiei? Putem modifica modul în care ne reproducem?

Toți oamenii își adresează în mod frecvent întrebări legate de viitor. Facem acest lucru deoarece anumite regiuni ale creierului uman permit acest lucru. Pe de o parte este un mare beneficiu care ne-a ajutat să evoluăm, să raționalizăm, să fim empatici și creativi, pe de altă parte procesul produce destul de frecvent teamă, incertitudine, anxietate. Totuși ce poate fi mai stimulativ într-o sâmbătă dimineața decât să parcurgi discuția dintre un doctor/ antreprenor și un filozof/ tech care propun întrebări ce stârnesc curiozitatea cu privire la evoluția noastră?

Scrisul a fost dezvoltat pentru a ne extinde memoria, iar gătitul pentru a îmbunătăți dieta. De ce nu am folosi tehnologia pentru a corecta limitările medicale, precum calitatea văzului? Sau a altor funcții pe care astăzi le considerăm normale. Transumanismul consideră că prin schimbarea modului prin care umanitatea se reproduce astăzi (spre ex.), augumentând tehnologic și genetic corpul, se va oferi libertate biologică ce ne va ajuta să fim stăpâni ai propriei evoluții. Dar oare ne dorim acest lucru? Este posibil să faci dragoste cu un robot?

Modul în care ne raportăm la dezbaterea dintre Laurent Alexandre și Jean Michel Besnier vine cu o serie de informații despre cum gândim și cum ne raportăm la aspecte ce țin de evoluție, etică și viitor. Curios?

Spor la citit!