Carte bună: Povești pentru somnul copiilor
În experiența de până acum, profesională dar și personală, nu am întâlnit niciun părinte care să nu întâmpine probleme legate de somnul copiilor, cel putin la una din etapele copilăriei lor. Având acest aspect în minte dar și propriile îngrijorări legate de somnul copiilor mei, m-am gândit să vă recomand câteva cărți valoroase ce vin în sprijinul nostru ca părinți pentru a-i ajuta pe copii să aibă o rutină de somn sănătoasă și un somn liniștitor pe parcusul nopții.
- Prima carte pe care o recomand este: ”Un pui de somn pentru puiuț si alte 6 povesți.” (Steve Smallman) Este momentan și favorita copiilor mei. Cartea cuprinde șapte povești, toate la fel de frumoase și cu morală bine conturată. Povestea puiului care pornește în căutarea secretului somnului, îi ajută pe copii să conștientizeze nevoia de somn precum și factorii necesari pentru ca somnul să se instaleze. Toate poveștile din carte însă inspiră la relații de calitate și modalități de a gestiona emoțiile precum și exemple prin care putem să îi ajutăm pe ceilalți.
- ”Ema spune Noapte bună” scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, transmite acelați vibe pozitiv și al iubirii necondiționate, precum celelalte cărți scrise de Ioana având-o ca protagănistă pe poznașa Ema. Ema e o fetiță adorabilă, foarte activă și care nu vrea deloc să adoarmă seara. Așa că face împreună cu părinții ei un mic ritual de noapte bună, ca să se liniștească și picioarele, și mâinile, și ochii, și gura și inima. Povestea pune accent pe relația dintre părinți și copii și cât de important e felul în care aceștia privesc somnul copilului. Dacă reușim să trecem dincolo de presiunea faptului că e obligatoriu să adoarmă copilul în 5 minute, (dacă se poate și singur) și dacă reușim să intrăm în lumea copiilor și a spiritului lor jucăuș ei se relaxează și adorm liniștiți simțind iubirea necondiționată a părinților.
- ”Noapte bună lună. Versuri mici pentru pitici” (povești cu personaje Disney) Cum se pregătesc eroii preferați să meargă la culcare? Rimele vesele și amuzante ale personajelor renumite din poveștile Disney, îi relaxează pe copii și îi face să vadă somnul ca pe o normalitate. De asemenea, povestea îi ajută pe copii să facă legătura dintre zi și noapte prin faptul că fiecare poveste din carte are ca lait motiv luna si stelele.
- ”Țara de dincolo de gânduri” (Gabriela Șulea) Cezar este un băiețel căruia îi este greu să adoarmă, așadar mama lui îi propune să facă o excursie împreună în țara de dincolo de gânduri unde spiridușii creativi pun gânduri în plicuri și le atârnă în capul nostru. Povestea este absolut minunat ilustrată. Textul e ca o meditație, îndeamnă foarte mult la creativitate și la imaginație și pe măsură ce o citești se instalează o stare de relaxare propice somnului.
- ”Nu mi-e somn” Colecția Micul Zen (Louison Nielman, Thierry Manes) conține 4 povești cunoscute de copii, trăite de ei seara odată cu apropierea orei de somn. Cartea ne oferă sfaturi practice pentru sprijinul părinților în privința a patru situații de gestionat: atunci când copilul se duce la culcare având încă mult chef de joacă, când nu-și găsește cartea preferată de citit înainte de culcare, când are nevoi care solicită părintele și care se dovedesc a fi nevoi de reconectare, de hrănire a emoțiilor. Fiecare poveste este urmată de un model de ritual de seară cu exerciții de relaxare, masaj pentru copii și părinți și care ajută la conectarea cu copilul.
Spor la citit! Seri cât mai frumoase și liniștite alături de copiii voștri!