Mind Education

Carte bună: Prețul privilegiului

Cartea pe care o recomand astăzi este Prețul privilegiului: Cum presiunea parentală și avantajele materiale creează o generație de adolescenți înstrăinați și nefericiți.  Autoarea, Madeline Levine lucrează de peste douăzeci și cinci de ani ca psiholog clinician în California, fiind interesată în mod special de problemele actuale cu care se confruntă copiii și adolescenții. Având o vastă experiență în domeniul clinic și al consilierii, aceasta analizează stilurile parentale, reamintește nevoile universale și caută să clarifice componentele necesare îmbunătățirii relației copil – părinte. Folosindu-se de studii de specialitate, autoarea arată cum efectul combinat al materialismului, al presiunii de a excela, al perfecționismului și al înstrăinării, produc un context devastator atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Cum se face că adolescenți isteți, fermecători, aparent încrezători și cu bune abilități sociale, provenind din familii înstărite și iubitoare prezintă rate epidemice de depresie, abuz de substanțe și tulburări de anxietate – mult mai mari decât în oricare alte grupuri socio-economice? Folosind elemente practice, o exprimare clară și un stil empatic și sensibil, Levine transpune idei valoroase despre creșterea copiilor într-un text captivant, focalizându-se pe probleme reale și serioase ale unei culturi cu caracteristici adesea toxice. O carte care oferă recomandări și soluții prin care părinții își pot ghida copiii spre a-și cultiva un sentiment de sine autentic, sustenabil și împlinitor.

Precum se afirma în San Francisco Chronicle Magazine: „Această carte ar trebui să fie pe lista de lectură a fiecărui părinte”

Lectură plăcută și cu folos!