Mind Education

Carte bună: Puncte de cotitură – De la naștere la 3 ani

Perioada de după nașterea copilului este una plină de bucurii dar și plină de provocări de tot soiul pentru ambii parteneri, motiv pentru care informațiile corecte și bazate pe știință despre ce se întâmplă cu copilul în primele zile, săptămâni și luni precum și despre dificultățile în dezvoltare, sunt de mare folos.

Astfel, una dintre cărțile care, în opinia mea, este de mare ajutor în această perioadă, sau chiar din timpul sarcinii, este lucrarea a doi autori T. Berry Brazelton și Joshua D. Sparrow – Puncte de cotitură – De la naștere la 3 ani. Dezvoltarea emoțională și a comportamentului copilului tău

Berry Brazelton este profesor emerit de Pediatrie la Harvard Medical School iar Joshua D. Sparrow este medic psihiatru de copii și profesor la Harvard Medical School, cei doi împărțind cartea pe care v-o recomand în 3 părți:

– Puncte de cotitură în dezvoltare

– Dificultăți ale dezvoltării

– Aliați în dezvoltare

Prima este dedicată principalelor momente în dezvoltarea copiilor precum și cunoscutelor salturi în evoluția lor. A doua parte abordează subiecte legate de posibilele probleme din copilăria timpurie; câteva exemple ar fi: alergiile, plânsul, colicile, depresia, disciplina, problemele alimentare, obiceiurile, prietenii imaginari, divorțul, jocul, fricile, pierderea și doliul, rivalitatea, problemele de somn, vorbirea și multe, multe altele.  Iar cea de-a treia parte, abordează rolul celor mai importante persoane din viața copilului: părinții, bunicii, medicii, bonele sau alte persoane din proximitatea copilului, prietenii.

Este o carte de dimensiunea unei enciclopedii, cu foarte multe informații utile, cu multe exemple, fiind scrisă într-un mod foarte clar și empatic în același timp, carte pe care și eu o am în bibliotecă și îmi este deseori de folos.

Vă doresc lectură plăcută!