Mind Education

Carte bună: Radical alignment

Unul dintre factorii esențiali în buna funcționare relațională, atât acasă, în societate, cât și în plan profesional, este abilitatea noastră de a purta conversații cu sens și semnificație, în care putem ajunge la soluții benefice tuturor părților. Dar ce se întâmplă atunci când discuțiile nu sunt purtate, iar conflictele rămân în mintea noastră, unde se produce un amestec de interpretări și erori de gândire? Sau atunci când discuțiile se transformă în conflict, unde părțile își argumentează punctul de vedere, adesea ajungând la critică, respingere și pierderea din vedere a faptului că fericirea, productivitatea și calitatea vieții sunt afectate de nevoia de a avea dreptate? De incapacitatea noastră de a avea “game changing conversations” care au puterea de a transforma viața noastră personală și profesională?

Poate la o primă vedere pare idealistă propunerea autorilor, Alexandra Jamieson și Bob Gower, totuși acești doi business și life coach împărtășesc în cartea lor o metodă prin care ajută organizații, echipe, familii și diferite tipuri de grupuri să ajungă la forme de colaborare la baza cărora stă încrederea, respectul și empatia. Colaborări entuziaste, în care oamenii sunt dornici și deschiși la a înțelege perspectivele celorlalți și la o continuă creștere personală.

Metoda de comunicare a acestora este gândită să îmbunătățească claritatea, să reducă interpretările și diferențele de percepție, să aprecieze individualitatea fiecăruia, în timp ce se creează un spațiu de încredere și reciprocitate. Metoda include următoarele:

–       Atenția pe ceea ce funcționează, pe ceea ce nu funcționează și pe cum este bine să fie analizate punctele tari și cele vulnerabile din stilul de comunicare personal

–       Pași concreți pentru a purta o conversație aliniată, alături de ceilalți

–       Exemple și exerciții pentru utilizarea metodei la muncă, acasă precum și în alte situații de viață

–       Sugestii, recomandări precum și alte resurse care au ca scop îmbunătățirea conexiunii și intimității, cu granițe, în relații, pe tot parcursul vieții

Radical alignment este o carte cu un text practic și ușor de parcurs, valoroasă și potrivită celor care doresc să își îmbunătățească abordarea comunicării în contexte personale și în special profesionale.

Spor la citit!