Carte bună: Range. De ce triumfă generaliștii într-o lume specializată
În esență, știm cu toții că gradul de specializare pe care un om îl poate atinge într-un anumit domeniu crește pe măsură ce domeniul devine mai complex.
Altfel spus, cu cât lumea în care trăim devine mai avansată și complexă, cu atât apar noi specializări spre care oamenii se pot orienta.
De aici s-a dezvoltat principiul conform căruia dacă vrei să obții performanță și succes, trebuie să te focusezi pe muncă nișată și atingerea unui grad de specializare cât mai profund.
De exemplu, dacă scopul tău este să ajungi un chirurg iscusit, nu e suficient să înveți și să practici chirurgie generală, ci ai nevoie să te specializezi pe un anumit organ (sau un anumit tip de procedură chirurgicală).
În noua sa carte intitulată Range. De ce triumfă generaliștii într-o lume specializată, David Epstein demontează (parțial) acestă idee generală despre performanța umană și cum apare inovația.
De fapt, studiile recente din domeniul psihologiei dezvoltării umane și al neuroștiințelor ne indică oarecum opusul. Cu alte cuvinte, există o multitudine de domenii în care o abordare generalistă și o perspectivă de ansamblu facilitează inovația mai repede decât supra-specializarea.
Auzim adesea că tinerii, în special cei care au început să se specializeze pe o anumită nișă încă de mici, au cele mai mari șanse de reușită. Este adevărat că această perspectivă asupra performanței a fost întărită de exemple precum Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook) sau Tiger Woods (jucător profesionist de golf).
Cu toate acestea, datele adunate de MIT și Biroul de Recensământ al Statelor Unite indică o realitate oarecum diferită. Se pare că majoritatea oamenilor care au pus bazele unor companii de succes, au atins această performanță în jurul vârstei de 45 de ani.
Vorbim de oameni care nu s-au specializat de mici pe domeniul în care au atins în cele din urmă succesul; oameni care au jonglat cu mai multe domenii și arii de interes; oameni care au avut timp să încerce, să eșueze și să o ia de la capat. Pe scurt, ”generaliști” care au pășit pe mai multe drumuri înainte să îl aleagă pe cel potrivit pentru ei.
Cred că aspectul cel mai valoros al acestei cărți este măiestria cu care autorul reușește să creioneze o perspectivă echilibrată. Cu alte cuvinte, atât ”generaliștii” cât și ”specialiștii” au potențialul de a inova, factorul definitoriu fiind domeniul de activitate.
De exemplu, activități precum neurochirurgia, șahul sau ingineria genetică cer un grad crescut de specializare, în timp ce domenii precum marketing-ul, programarea sau analiza de date necesită o gândire de ansamblu și o perspectivă largă.
Per total, ideile prezentate de David Epstein în această carte pot avea implicații majore în educație, învățare și dezvoltare profesională.
Din punctul meu de vedere, Range este o lectură valoroasă nu doar pentru cei care își doresc un parcurs profesional de succes, ci și pentru orice părinte preocupat de viitoarea carieră (sau viitoarele cariere) ale copilului său.